вівторок, 1 квітня 2014 р.


Традиції святкування 1 квітня у різних країнах світу
 
У кожній країні світу традиції святкування свята схожі – жарти та веселі розіграші над друзями, знайомими.  Але деякі  першоквітневі жарти набувають яскравого національного колориту, що не розповісти про них просто неможливо. Тож вашій увазі звичаї зустрічі Дня сміху у різних країнах світу.
День сміху  в Америці
В Америці на 1 квітня люблять прості й невинні жарти типу "у тебе шнурок розв'язався, а спина біла". Школярі жартують один над одним, кажучи, що скасовано уроки, або переводять навмисне годинник, щоб жертва запізнилася на заняття. Якщо жарт на 1 квітня вдався, жартівник вигукне: "April Fool" (Квітневий дурень)! Губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер на 1 квітня пригощає друзів сигарами, які вибухають після доброї затяжки.
Люблять в Америці й масові розіграші. Одного разу в штаті Орегон ді-джеї на радіо повідомили, що дамбу прорвало, і всім потрібно екстрено евакуюватися. Жителі перехвилювалися і, звичайно ж, не оцінили гумор.
День сміху в Франції
Друзі жартують один над одним і влаштовують різноманітні розіграші, які за традицією називаються «квітневими рибами». Традиція називати розіграші та жартівливі подарунки «квітневими рибами» з’явилася у Франції  у XVI столітті. Король Франції Карл ІХ у 1564 році переніс дату святкування  Нового року з 1 квітня на 1 січня, але на наступний рік деякі з його наближених жартома подарували йому кілька подарунків. Розіграш дуже сподобався королю, а оскільки сонце у той день знаходилось у сузір’ї риб, ці жартівливі подарунки отримали назву «квітневі риби».
День сміху в Англії
Особливий колорит у святкуванні цього дня вносять ЗМІ, які за давньою традицією публікують якусь неймовірну новину, яку дуже багато людей сприймають за правду.
День сміху у Шотландії
У цій країні улюбленим об’єктом жарту і розіграшів є підкладання один одному під сидіння подушки, пластмасові кнопки, певні прибори що видають своєрідні звуки.  А особливим шиком вважається прикріпити до спини друга жовту стрічку, яка свідчить про те, що ця людина попалась на першоквітневий жарт.
День сміху у Фінляндії
Святкування  1 квітня сформувалось з традиційних жартів фінів. Для того щоб чимось зайняти дитину , дорослі давали їм якісь жартівливі  завдання : позичити неіснуючий прилад для вимірювання врожаю хліба. Сусіди, які, зрозуміло, були в курсі цієї традиції нарікали, що буквально 5 хвилин тому позичили прилад іншим сусідам і подорож дітей продовжувалась далі

Немає коментарів:

Дописати коментар