четвер, 19 червня 2014 р.

Малятко-здоров'ятко



Яка їжа корисна дітям?
 

— Друже, в тебе, мабуть, виникало таке запитання: навіщо людина їсть?
І справді, навіщо?   -
Відповідь тут одна: харчування — основна біологічна потреба організму, воно забезпечує правильний його ріст і розвиток, зберігає здоров'я, збільшує тривалість життя.
Хочу нагадати, що їжа — це певна комбінація поживних речовин: білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів і води.
Звичайно, вона має бути різноманітною, доброякісною, достатньою за кількістю, тобто відповідати твоїм енергетичним витратам, і повноцінною за якістю.
Різні надмірності у харчуванні можуть зашкодити тобі!
Давньогрецький філософ і математик Піфагор говорив: «Ніхто не має переходити міри ні в їжі, ні в питті».

Їж чотири рази на день самостійно, без нагадувань. І завжди в той самий час! Він визначений режимом дня. Під час їди не розмовляй, не відволікайся!
А ось цікаві цифри. Вчені підрахували, що за 70 років життя людина з'їдає приблизно 8 тонн хлібобулочних виробів, 11-12 тонн картоплі, 6-7 тонн м'яса і риби, 10-12 тисяч яєць і випиває 10-14 тисяч літрів молока!
На приймання їжі людина витрачає близько 6 років життя!
Отож підкреслюю: їжа за кількістю і якістю має відповідати твоєму вікові, бути смачною і поживною, відновлювати витрачену розумову і фізичну енергію.
Білок — основа життя. Тому в твоєму харчуванні він повинен посідати головне місце.
За добу ти маєш споживати орієнтовно 65-100 грамів білків.
Багато білка містять м'ясо, риба, молоко, сир, горох і квасоля, соя і сочевиця.
Жири вживай як джерело енергії. Вони збільшують калорійність їжі. Найбільш цінні для тебе молочні жири, що входять до молока і молочних продуктів — вершкового масла, вершків, сметани, а також жири яєчного жовтка і риб'ячий жир.
Тобі потрібні й рослинні жири — соняшникова, оливкова чи кукурудзяна олія, які багаті на вітамін С.
За добу необхідно споживати орієнтовно 65—100 грамів переважно тваринних жирів. Нагадаю, що вуглеводи належать до основних поживних речовин і теж є джерелом енергії. Вуглеводи містяться в продуктах рослинного походження (овочі, фрукти, маєш споживати орієнтовно 252—400 грамів вуглеводів.
Обмежуй себе у споживанні солодощів, вживай їх після їди і в незначній кількості.
Надлишок вуглеводів в організмі це прямий шлях до ожиріння!
Не переїдай! Вставай з-за столу з деяким відчуттям голоду!
Твоєму організму конче потрібні мінеральні речовини. Вони містяться в молоці, молочних продуктах, яєчному жовтку, печінці, м'ясі, рибі, овочах, фруктах, крупах, куразі, чорносливі, пшоні.
Твоя добова потреба у кухонній солі — 8-10 грамів.
А тобі відомо, що на воду припадає 70 відсотків загальної маси людини? Вона може прожити без їжі понад місяць, а без води гине через кілька днів!
Кількість води у твоєму добовому раціоні — 1,2-1,5 літра, включаючи споживані тобою чай, молоко, каву, суп чи борщ, а також овочі та фрукти.
Надмірна кількість води і напоїв перевантажують серце і нирки!
Ти чув щось про вітаміни? Якщо ні, то знай, що без них організм не може рости і розвиватися, їх нестача призводить до тяжких захворювань — цинги, рахіту, паралічів рухових нервів тощо.
Вітаміни підвищують опірність організму захворюванням, беруть участь в усіх найважливіших процесах обміну речовин.
Вітамін А — «вітамін зору» — підвищує опірність організму інфекційним захворюванням. Найбільше його у вершковому маслі, яєчному жовтку, він є у моркві,  шпинаті, щавлі, салаті, помідорах, абрикосах. Його багато у риб'ячому жирі.
Вітамін Д запобігає рахіту. Його відсутність  в організмі призводить  до порушень при  формуванні кісток. Ним багаті риб'ячий жир, молоко, вершкове масло, м'ясо, печінка, яєчний жовток.
Вітамін  В1 захищає нервову систему від перевтоми. При його нестачі ти швидко відчуєш втому, головний біль, м'язову слабкість, серцебиття. Він міститься в хлібі, висівках, пивних дріжджах, печінці, яєчному жовтку, бобових, грецьких горіхах.
Вітамін    В2    сприяє травленню і засвоєнню їжі. При   його   нестачі   в   організмі  зменшується   маса тіла,   починається   запалення слизових оболонок очей,    губів,    розлагоджується нервова система,
міститься він у висівках, дріжджах,   молоці, яйцях, шпинаті, помідорах!
 
Вітамін С бере участь в обміні речовин,  підвищує  опірність   організму   інфекційним захворюванням, сприяє ростові тканин. Найбільше аскорбінової кислоти — так ще називають вітамін С — у свіжих овочах і фруктах, зокрема капусті, цибулі, моркві, картоплі, апельсинах, лимонах, мандаринах, смо¬родині, шпинаті, обліписі, горобині.
І ще багато інших вітамінів ти споживаєш протягом доби з їжею. Взимку і навесні вживай вітаміни у вигляді таблеток!

Немає коментарів:

Дописати коментар