середу, 10 грудня 2014 р.

Давайте, давайте, виходьте за власні межі! 
І зайти можна дуже далеко)

Методичні каруселі:
Соціальні мережі. Виходимо з зони свого комфорту 

Соціальні мережі для бібліотек є однією з найголовніших можливостей реклами своєї діяльності та послуг. Крім того, соціальні мережі – це найменш затратний вид піару та найбільш зручний, адже важливі інструменти, а це – комп’ютерне робоче місце та доступ до Інтернету є на сьогодні майже у кожній бібліотеці, у тому числі і сільській.

Для ефективного використання можливостей соціальних мереж у власній медіа діяльності, бібліотекарям потрібно:
  1. визначити для себе найбільш оптимальну соціальну мережу орієнтуючись на своїх користувачів (тобто в якій соцмережі зосереджена найбільша кількість як стаціонарних так і потенційних відвідувачів бібліотеки);
  2. зорієнтуватись в можливостях, які відкривають перед бібліотекою сучасні соціальні мережі;
  3. відмінно володіти мережевим етикетом;
  4. навчитись якісно піарити свою сторінку у мережі та здобути прихильників.
 Як говорив всім добре відомий Білл Гейтс: «Якщо вас немає в Ін    тернеті, вважайте, що ви не існуєте». І дійсно, в сучасних умовах масової інтеграції в мережу Інтернет, робота бібліотеки не повинна залишатись осторонь інновацій. Існує доволі влучна констатація факту: «якщо захід було проведено і ніде про нього не було написано – вважайте, що його не відбулось, а якщо захід не було проведено, але про нього було написано – він відбувся». Якщо місцеві ЗМІ не завжди можуть надати потрібну інформаційну підтримку, то соціальні мережі дають можливість найбільш оперативно анонсувати діяльність бібліотеки широкому колу онлайн користувачів. 
джерело:http://bit.ly/1tQQ9ZK

Існує три основні види соціальних мереж:
  • соціальні мережі на загальну тематику (спрямовані на підтримку і налагодження вже існуючих контактів та пошук нових знайомих);
  • ділові соціальні мережі (спрямовані на професійний розвиток та побудову кар’єри);
  • спеціалізовані соціальні мережі (займають певну нішу в своєму секторі, і збирають аудиторію за конкретними інтересами: музика, хобі, плітки тощо).
Які можливості дають соціальні мережі для бібліотеки?

Насамперед, присутність бібліотеки у будь-якій соціальній мережі дозволяє їй рекламувати себе як культурно-освітню та дозвілеву організацію, і що саме головне – поширювати інформацію про майбутні події та події, які вже відбулися. Соціальні мережі дають можливість ділитись інформацією з постійними та потенційними користувачами або партнерами бібліотеки, а також просувати поточні та минулі проекти, ділитись з віртуальними користувачами своїми успіхами та досягненнями. Крім того, за допомогою соціальних мереж бібліотекарі можуть залучати громадськість до різного роду обговорень з метою визначення пріоритетних напрямів подальшої діяльності бібліотеки, оголошувати конкурси та проводити їх в режимі онлайн, нагадувати своїм користувачам про заборгованість і т. д.

Як знайти свого постійного відвідувача в мережі?

По-перше, потрібно знайти свій сегмент і писати про те, що дійсно цікаве для самого дописувача. Зокрема, якщо сторінка створюється для бібліотеки (реєструвати у соцмережі її потрібно офіційно, під затвердженою назвою як в Положенні про бібліотеку) тоді і писати потрібно про роботу бібліотеки, її соціокультурну, проектну діяльність, партнерів та друзів тощо. У своїх постах слід використовувати відео та зображення. Якщо це пости про соціокультурну діяльність їх обов’язково потрібно підкріплювати відео або фотоматеріалами. Публікації у соціальній мережі повинні бути регулярними, щоб онлайн-користувач «вловив хвилю» періодичності наповнення сторінки бібліотеки і знав наперед, коли на нього чекає нова інформація. Обов’язково, перед тим, як постити нову інформацію перевіряйте її на орфографію, редагуйте помилки, адже потрібно виробити авторитетність бібліотеки та довіру до неї у свого читача.

Спілкування з відвідувачами сторінки бібліотеки у соціальній мережі є важливим чинником її популярності. Віртуальні читачі відчувають, що їхня думка важлива, що завжди є куди звернутись за допомогою у вирішенні будь-яких інформаційних потреб тощо. Тому завжди потрібно запитувати своїх прихильників у соціальних мережах, що саме вони хочуть почути, в яких темах для обговорення хочуть брати участь, завжди відповідати на коментарі тощо. Існує прекрасна функція в мережі під назвою реблогінг – це коли різні групи у соціальних мережах домовляються про взаємну підтримку та рекламу. Це чудова можливість привернути до своєї сторінки ще більшу кількість відвідувачів. Для привернення уваги до сторінки бібліотеки у соціальній мережі варто також брати активну участь в обговореннях інших учасників соцмережі, лайкати інформацію друзів (відмічати як ту, що сподобалась), репостити вподобану інформацію та бути активним в обговореннях які стосуються життя громади.

Що таке мережевий етикет і чому потрібно його дотримуватись?


Мережевий етикет або Нетикет – («netiquette»; від англ. network etiquette) – це правила поведінки, спілкування, традицій у мережі Інтернет. Хто встановлює ці правила і навіщо? Адже мережа Інтерент – це ніби всесвіт вседозволеності та свободи, і навіщо обмежувати себе певними рамками? Правила Нетикету встановлюють користувачі мережі. Так само як і в реальному світі, у віртуальному теж повинні бути свої правила етикету. Саме від того, який відсоток користувачів дотримується правил віртуального спілкування, залежить зручність існування в мережі всіх інших. Краще не писати повідомлення суцільними заголовними літерами, текст повинен мати читабельний вигляд. Потрібно дотримуватись також трьох «НЕ»: не провокувати скандалів, не переходити на особистості та не пропагувати/не заохочувати протизаконні дії. Також, не варто розміщувати на сторінці бібліотеки комерційну рекламу та спам – це може знизити відвідуваність сторінки. Інколи на сторінці бібліотеки у соціальній мережі можуть залишатись негативні коментарі. Не варто відразу видаляти такі коментарі, а звернути увагу які вони: емоційні, агресивні чи це зважена критика. Якщо критика дійсно конструктивна, потрібно дати на неї спокійну, зважену відповідь та знайти точки дотику. В своїх відповідях на коментарі потрібно бути ввічливим, професійним, подякувати та аргументувати свою думку. Звісно, краще не мовчати, але чи завжди варто відповідати? Потрібно пам’ятати про правило трьох «НЕ» та не провокувати або ж брати участь у скандалах та образах.
Для того, щоб знайти та втримати свого онлайн читача, потрібно доволі багато часу та зусиль. Пам’ятка про те, що ваша аудиторія завжди на клік від того, щоб прийти або піти від Вас, повинна надихати та тримати в тонусі.

Любі наші читачі!

У нас також є мрія, допоможіть нам її здійснити!
Приходьте до нас частіше, читайте книжок побільше!
Ми завжди раді бачити вас у затишних залах нашої бібліотеки!


Немає коментарів:

Дописати коментар