БібліоЕспресо - почитаємо з кавою


Літо з кавою.

Кава треба пити повільно, зі смаком, до ладу і розстановкою. Навіть не пити, а смакувати.

Кава з морозивом


У турку налити склянку холодної води, додати каву. Тримати турку на маленькому вогні. Коли з’явиться піна, турку швидко зняти з вогню, щоб кава не втік. Готову каву остудити і розлити в склянки або келихи (можна в чашки) і поставити на деякий час в холодильник. Потрібно проціджувати кави? Однозначну відповідь тут дати не можна: деякі кавомани не представляють цей напій без ароматної кавовій гущі, іншим же подобається проціджену каву. У остиглий кави з допомогою спеціальної ложки додати три-чотири кульки морозива. Якщо ні ложки, що дозволяє робити кульки з допомогою ножа можна нарізати квадратики або кружечки (якщо морозиво в стаканчиках). Яке морозиво підійде для холодної кави? Пломбір, вершкове масло, вершкове шоколадне, крем-брюле – в чашку кави можна додати кульки різного морозива, зверху посипати шоколадом, натертим на дрібній тертці.
Інгредієнти:



  • 200-250 мл води
  • 2 столові ложки кави
  • 1 порція морозива (70 г)
  • 20 г тертого шоколаду
  •  Я не знаю, чому ця кава називається «по-варшавськи», але її рецепт розповів мені хазяїн маленької кав`ярні у Хмільному дуже - дуже давно. Все неймовірно просто — зварити каву на молоці з ложкою цукру. Залити щойно змелену каву і цукор холодним молоком, дочекатися, поки «шапочка» кавова підійметься, зняти з вогню, трошки зачекати і підняти «шапочку» ще раз.  Дуже м’яка і ніжна.


    Чи можна давати дитині каву?

    Це питання цікавить велику кількість тат і мам, адже дитина так часто випрошує один з цих ароматних напоїв, які п’ють батьки.

    Тут варто завести мову про психомоторному стимуляторі (кофеїн), який дуже добре приводить у тонус нервову систему. Якщо ним пригощати дитину, ще й маленького віку, то це може істотно підвищити рівень його примхливості і дратівливості. Кофеїн також здатний підвищувати показник цукру в крові. Однак тонізуючий ефект виникає лише через кілька годин після вживання напою. Це може сильно заважати дитині засинати. 
    Пробувати каву дітям можна лише з підліткового віку (14-15 років). Це пов’язано з тим, що в результаті у дітей може виникати перезбудження і порушення роботи серця. Плюс до цього, кофеїн вимиває кальцій з організму. Краще каву замінити цикорієм, ячменем або шипшиною. Вони дуже смачні і дуже корисні.

    Слід зробити певний висновок, що каву  краще не давати дітям раннього віку.
         

    БАНАНОВО-ШОКОЛАДНИЙ 

    КОКТЕЙЛЬ



    Якщо ви хочете вразити гостей незвично і оригінально оформленим столом або влаштувати дитяче свято, вам дуже придасться рецепт цього шоколадно-бананового коктейлю. Вам буде потрібно: Банан - 1 шт Легкий йогурт - ½ склянки Горіхове молоко (звичайне молоко теж підійде) -3/4 склянки Какао-порошок - 1 столова ложка льоду. Як готувати: 1. У блендері змішайте всі інгредієнти. 2. І збийте до утворення однорідної маси. 
    Розлийте по склянках і подавайте до столу. Насолоджуйтесь!

    Як виглядає ранкова кава в 
    різних країнах світу

    Яєчна кава (В'єтнам)

    Так, у В'єтнам п'ють каву, в основі якій – яєчний жовток, згущене молоко, цукор і гаряча кава, пише портал "Навколо нас".

    Лапландська кава (Фінляндія)

    У чашку спочатку кладеться лапландський сир, потім заливається кава.

    Еспересо по-римські (Італія)

    Еспресо зі шматочком лимона, при чому перед вживанням лимон треба "розплющити" ложечкою об стінки або дно чашки.

    Лагріма (Аргентина)

    У молочну піну додається лише пара крапель міцної кави. Простіше кажучи, це скоріше молоко з кавою.

    Бондон (Іспанія)
    Це еспресо зі згущеним молоком. А якщо змішати половину звичайного молока з половиною згущеного молока, вийде leche y leche.

    Кава зі спеціями (Марокко)

    Суміш спецій із насіння кунжуту, чорного перцю і мускатного горіха з кавовими бобами перемелюється і виходить дійсно сильний напій.

    Кава з чаєм (Гонконг)

    Мікс з кави і чаю з молоком вражає з першого ковтка. Знадобиться 4 пакетики чорного чаю, перець, згущене молоко і 2 шота кави.


    Фраппе (Греція)
    Кава, морозиво, згущене молоко і крижана вода – ось інгредієнти смачного frappе.


    Фарисей (Німеччина)
    Цей напій винайшли у Німеччині для того, щоб маскувати наявність алкоголю на сімейних урочистостях: під рясним шапкою зі збитих вершків "ховається" пристойна порція рому в каві.

    Кава з часником і медом (Туреччина)

    Популярний напій в Туреччині. Ця кава ще називається "Рецепт старого мавра".
    Манія кави і божевільний рецепт.

    Склад рецепта:
    мелена кава - 2 ч. л.
    часник - 1 зубок.
    фільтрована вода - 150 мл.
    чорний або червоний перець.

    Приготування рецепта:
    Існує два варіанти приготування часникового кави. В обох випадках потрібно попередньо зварити напій. Насамперед прогріваємо турку і насипаємо в неї дві ложки меленої кави, заливаємо все прохолодною водою. Варимо, уважно, застерігаючи напій від закипання. Коли кава буде готовий, йому потрібно дати постояти кілька хвилин.
    Ексцентричність даного рецепту цікава тим, що, в кінцевому рахунку, напій не має гострого часникового запаху. Причому можна зробити дві варіації рецепта: «Стронг» і «лайт». Обидва напої готуються на основі звареного в турці кава.

    Для варіанту «Стронг»
     Ми візьмемо зубчик часнику очистимо його і злегка зріжемо кінчики, покладемо на дно чашки і заллємо гарячим напоєм. Обов'язково додайте гострого перцю за смаком, для цього варіанту підійде червоний. Надрізати зубок потрібно обов'язково, щоб ефірне масло часнику змішалося з кавою. У підсумку вийти гострий міцний ароматний напій.

    Для варіанту «лайт»
     Будуть потрібні ті ж інгредієнти, але спочатку ми наллємо гарячу каву в чашку. Далі очистимо зубок часнику, роздавимо його в окремій ємності та змішаємо зі столовою ложкою холодної води. У каві додамо трохи чорного перцю. Половинку чайної ложки часниковою води додаємо в напій (якщо часник настоявся, то вистачить і декількох крапель). От і все, далі додаємо цукор за смаком і кава готова!

    Не бійтеся додати часник в свій напій. Він не залишить ні свого специфічного запаху, ні смаку, а лише посилить кавовий аромат!
    Приємного Вам кавування!


    Після горнятка кави все спалахує, думки тісняться, як батальйони великої армії на полі битви. 
    Оноре де Бальзак



    Хороша книга і філіжанка кави - це
    повна  ідилія .
    Бетховен варив каву тільки з 60 зернят.
     Кавові боби є ягодами.
    Для приготування 1 кг смаженої кави треба 5 000 кавових зернят.
    Одне кавове дерево дає плоди протягом 60-70 років. 
    Кава на другому місці після нафти, як товар, яким торгують найчастіше.
    Щоденно в світі випивається біля 2,25 мільярдів горняток кави, що робить її найпопулярнішим напоєм у світі.
    Кава містить біля 1 200 хімічних компонентів, 800 з яких — ароматичні сполуки, які складають смак напою.
    Перша кав’ярня відкрилася у Венеції у 1654 році, в той час як кава була доступна у Європі вже у 1608 році, здебільшого для багатих.
    Обсяг найбільшої філіжанки кави, зареєстрованої  у  книзі рекордів  Гіннеса,  7 608,68 (32 160 чашок).

     МІФ ПЕРШИЙ: - КАВА ШКІДЛИВА ДЛЯ ЗДОРОВ’Я.

    За словами експерта школи нутриціології  Гарвардського університету, професора, Роба ван Дама, чашка кави – це більше, ніж просто напій, що містить кофеїн.  Насправді це суміш сотень хімічних сполук,  які можуть принести багато користі для здоров’я. 


      Вживання до шести горняток кави в день не пов’язане з підвищеним ризиком смерті, зокрема, смерті від раку або серцево-судинних захворювань. 

    Кава не містить калорій, але містить багато антиоксидантів, зокрема, флавоноїдів та близько 260 біологічно активних речовин, які є корисними для здоров’я. 

    Краще варити каву з паперовим фільтром, щоб видалити речовину, що викликає збільшення «поганого» холестерину.  

    Щоб визначити чи є в каві добавки, потрібно просто 

    капнути пару  крапель йоду в готовий напій.

    Якщо кава посиніє, то в ній містяться добавки та домішки.

     То, що, зробимо невеличку перерву на каву? :)



    Кавова фантазія - аромат натхнення










    Бібліотечне еспресо

    Міцно, смачно, по-нашому, по-бібліотечному ! 



     читач - кавоман

      Ефект кави для людини, що не зловживає кавою , практично дорівнює нулю. Для кавомана ж бадьорість від кави те саме що ефект прийому наркотику після " ломки ".


    Передмова!

    Історія “Кави зі Львова“ починається з далекого 1829р.  Саме тоді у місті Лева відкрилась перша кав’ярня,
     яка завдячує своїй появі видатній постаті – Юрію Кульчицькому, а саме, його героїчному вчинку, який кардинально змінив подальше життя всієї Європи.
     У 1683 році, коли в календарі був дванадцятий день місяця вересня, під Віднем відбулася битва, відома в історії, як "Віденська відсіч" або

    "Кавова битва".

    Внаслідок неї була знята довготривала турецька облога габсбурзької столиці.
    Вирішальну роль в перемозі відіграв українець, вихідець з села на
    Львівщині - Юрій-Франц Кульчицький, який як винагороду за свої заслуги отримав 300 мішків кави, залишених турками.
    Згодом він відкрив першу у Відні кав'ярню, яка стала центром віденської еліти. Cаме її, а потім і всю Європу, українець навчив пити каву.
    Гіркі кавові зерна Кульчицький привіз до Львова, де почали готувати з них найунікальніший у світі напій.
    Саме зі Львова п’янкий аромат кави розлетівся невидимою вуаллю по Європі, заходячи в кожну домівку та душу.
    Віденці увіковічнили заслуги видатного українця пам'ятником в центрі міста на однойменній віденській вулиці Kolschitzky.
    Тому, якої б марки каву Ви не пили, які б бренди не позиціонували її, як власне творіння, вона всеодно має українське, а саме, львівське походження!

    Мультифункціональність



    Слово кава тепер означає не тільки напій. Воно має безліч застосувань і трактувань. Вживається всюди, всіма і постійно.
    Кава - це перерва, кава - це ділова зустріч, кава - це побачення, кава - це... Кава - це все.
    Тонкощі застосування цього слова в кожному регіоні є різні і всюди треба окремо вивчати нюанси спілкування.

    Ароматизована кава зараз дуже популярна. 
    Її ароматизують різними способами і засобами. Найпростіше - це додати мускат, корицю, ваніль, кардамон, тощо. Поле для експериментів є великим і все це доступно кожному.

    ЕКСПЕРЕМЕНТУЙТЕ!!!


    "Розумна кава"
     розбудить мозок, зігріє cерце.

    Кожен ранок починається з традиційною чашки міцної кави, який бадьорить і заряджає енергією на весь день.
    Улюблена кава розповість про ваш характер.

    Така собі кавова культура зароджується і у нас!
    Як відомо, любов до кави особлива, вона об’єднує людей незважаючи на вік, стать, статус та життєві принципи.
    За чашкою кави було прийнято не одне важливе рішення; благородний напій посприяв не одному романтичному побаченню, можна залишитись наодинці зі своїми думками. Культура споживання напою розкриває для нас свої секрети.
    Саме ці соціальні моменти й дали поштовх великій популярності кав’ярень.
     А, яку каву любите ви?
    Еспресо  -  користується популярністю у реалістів, консерваторів і прямолінійних людей.
    Латте  - віддають перевагу люди, які люблять публічність. У них гарне почуття гумору. Вони є душею компанії і користуються великою популярністю у протилежної статі.
    Капучіно - люблять романтики, мрійники і всі, у кого почуття переважають над розумом. Частіше всього ці люди мають добре серце, відкриту душу і цінують чесність.
     Любителі американо раціональні і воліють брати від життя все. Вони завжди встигають усе, шукають найкоротший шлях до досягнення своєї мети, як правило, успішні. 
    Кава – це не напій,  кава – це культура.

              Погодьтесябільшість сучасних людей                    не може уявити собі, своє життя без кави.


    Кава по-різному впливає на

    чоловіків та жінок



    За висновком англійських психологів, від вживання кави при стресі розумова діяльність чоловіків погіршується, а жінок, навпаки, поліпшується, позначається благотворно.

     У ході експерименту з'ясовувалося що кава впливає на розумові здібності як чоловіків, так і жінок. Половині учасникам надали кави з кофеїном, другій же половині без нього. Після вживання кави учасники проходили випробування, брали участь у переговорах, вирішували різного роду головоломки, тестувалися на запам'ятовування інформації.
       Як показали результати дослідження, чоловіки, яким була запропонована кава з кофеїном, набагато гірше сприймали і запам'ятовували різноманітну інформацію, справлялися з головоломками довше на цілих 20 секунд на відміну від тих чоловіків, що пили каву без кофеїну.
       Добровольці жіночої статі показали діаметрально протилежний результат. Ті жінки, які пили натуральну каву, виконали всі завдання і головоломки швидше на 100 секунд, в порівнянні з іншими жінками.


    «kopi luwak» - найдорожча кава в світі

      «Kopi luwak» - різновид кави, відомого, перш за все, завдяки специфічному способу обробки. Слово «копі» на індонезійському  діалекті  малайської  мови  означає  «кава»,  а слово  «Лувак» - місцева  назва  мусанга - невеликого  звірка сімейства  віверрових. 

       Процес виробництва зерен кави «Копи Лувак» полягає в тому, що мусангі  поїдають стиглі плоди кавового дерева (кавові вишні), перетравлюють навколишнє кавові зерна м'якоть і в ході дефекації екскретують зернята кави, які потім збираються людьми, миються і сушаться на сонці. 
        Особливий смак «Копи Лувак» пояснюють властивостями шлункового соку мусангов, до складу якого  входить  цибетин.    Ця кава виробляється в промислових масштабах в Індонезії, на Філіппінах (де називається також «Капе Аламіди») і в Південній Індії. 
        Основоположник такого способу отримання «Копи Лувак» - англійський промисловець єврейського походження  Джошуа Робінзон,  довгі роки був по суті монополістом в цій справі, але потім подібні фабрики були відкриті та іншими підприємцями. 
        Вважається, що мусангі вибирають тільки самі спілі і смачні кавові вишні, а обсяг виробництва цієї кави не перевищує декількох сотень кілограмів на рік.
       Проте в даний час цей вид кави нерідко проводиться в промислових масштабах на спеціальних звірофермах. 
       Оптова ціна кілограма не обсмаженого, кави Копі Лувак становить від $100.  
        Роздрібна ціна фунта обсмаженої кави, Копі Лувак в інтернеті становить від $150, (у західних спеціалізованих роздрібних інтернет-магазинах).


    Кава по - японськи


    Складники:
    Кава, Какао,
    Вершки.

    ------------------------------------------------------
    Змішайте гарячу міцну каву з дуже солодким какао в пропорції 1:1.
    Доведіть суміш до кипіння й розлийте по чашках.
    Додайте в кожну чашку вершки за смаком.


    Любовний напій з перцем і шоколадом
    100 г гіркого шоколаду,
    500 мл молока,
    2 ванільних стручка,
    2 ложки меду,
    1 столова ложка цукру,
    2 г солі, 5 мл рому або текіли,
    10 г червоного перцю.

    Молоко з ваніллю прогріти протягом 10 хвилин для добування аромату, вийняти стручки, віджати їх. Всипати в молоко шоколад і розвести його 250 мл гарячої води, додати мед, цукор, алкоголь і спеції. Подавати дуже гарячим.



    Кава "Палаюча"

    Приготувати каву «Палаючу» нам буде потрібно:
    Рецепт 1
    70 грам меленої кави,
    70 грам цукру,
    70 грам спирту і чотири склянки води.

    Вариться звичайна міцна чорна кава з додаванням цукру. Розливається напій за звичайними кавовим чашкам. У металеву тару наливають чистий спирт і підпалюють. Палаючий спирт розливають по приготованим чашкам з налитим кави. Необхідно бути обережним з палаючим спиртом.

    Рецепт 2     Інгредієнти (на 6 осіб):
    · ¼ літра тростинного лікеру
    · ¼ літра чорного рому
    · ¼ літра бренді
    · ¼ літра кави
    · 25-30 шматочків цукру-рафінаду
    · 1 паличка кориці
    · Цедра половини лимона

    Приготування:
    У глиняну каструлю середніх розмірів покласти цукор-рафінад.
    Вилити на цукор тростинний лікер, ром і бренді. Додати корицю і цедру лимона. Підпалити просочений алкоголем цукор і дати алкоголю вигоріти протягом 10 хвилин. Напій, що горить треба помішувати дуже обережно!
    Зварити каву (можна в кавоварці) без додавання цукру.
    Коли полум'я в каструлі зменшиться, вилити в неї гарячу каву, перемішати і розлити по чашках.




    Кава по-кенійськи 
    Рецепт кави №1. 
    /приготувати цей екзотичний напій, вам знадобляться/

    на одну порцію кави :

    * 1 чайна ложна свіжозмеленої кави;
    * 180 мл холодної води;
    * гострий каєнський перець (на самому кінчику ножа);
    * спеції (кардамон, аніс, духмяний перець – на ваш смак);
    * 1 чайна ложка цурку за потребою.


    Ця кава готується у турці. Всипте у турку каву, спеції, цукор, гострий перець (не перестарайтеся!). Суміш залийте холодною водою, розмішайте та поставте на малесенький вогонь. Щойно підніметься піна – знімайте турку з вогню та насолоджуйтеся ароматною філіжанкою кави!



    Рецепт кави №2.
    Імбирна кава з корицею.
     Запасіться наступними інгредієнтами:
    * 1 чайна ложна свіжозмеленої кави;
    * 180-200 мл холодної води;
    * кілька кубиків кореню імбиру;
    * 1/3 чайної ложки кориці;
    * цукор за смаком.

    Ця кава також готується у турці. Покладіть до посудини каву, корицю, цукор, імбир, залийте суміш холодною водою та доведіть до кипіння на маленькому вогні час від часу помішуючи. Каву кип’ятити не потрібно. Зніміть турку з вогню, накрийте блюдцем та дайте кілька хвиль настоятися. Розлийте каву у чашки. Намагайтеся не випити чашку разом з кавою!:)



    Кава "Африка"
    - Кава має бути добра, правдива та справжня і
    тоді - не важливо, де ти її п'єш.
    Дуже важливо – з ким ти її п'єш.


    Складники: -
    100 мл води; 
    15 г кави;
    5 г какао;
    цукор;
    10 мл коньяку;
    1 г кориці.
    Приготування:У кавнику змішати каву, какао, корицю й цукор. Залити гарячої водою і довести до кипіння. У готовий напій додати коньяк.



    Кава "Вранiшня"


    Складники:-
    Кава розчинна;
    Цукор;
    Жовтки;
    Білки;
    Пудра цукрова.
    Приготування:
     Приготувати, як зазвичай, розчинну каву. Влити розтертi з 1 ложечкою цукру жовтки. Все добре розмiшати, перелити у горнятко, а зверху викласти густу пiну з бiлкiв, збитих з цукровою пудрою.


    Кава "Козацька"
    Складники:
    Міцна кава 80 мл;
    Горілка 100 мл;
    Вино 70мл;
    Лід 2 куски;
    Цукор.
    Приготування:
    Всі компоненти змішують і розливають у склянки. Подають охолодженою з льодом. Вино краще брати червоне сухе.


    Кава джмелина 
    Складники:
    0,5 л чорної кави;
    6 столових ложок меду;
    вода;

    Приготування: -
    Пpиготуйте міцну чорну каву. У кавові чашечки покладіть мед, влийте гарячу каву і подавайте.
    Ноpма меду - 1 столова ложка на чашку.
    Цю каву можна подавати й у холодному виді.
    Для цього остудіть чашки й додайте в них по шматочку льоду.
    Можна подавати каву і з молоком.
    Для цього налийте в чашки на 2/3 обсягу кави і долийте гарячим молоком.




    Кава з білим шоколадом
    Складники:
    Білий шоколад 20 г
    Молоко 30 мл
    Гаряча кава 50 мл
    Ром 1ст. ложка
    Вершки 30 мл
    Приготування:
    На вогні розтопити в молоці шоколад. До кави додати ром і гарячий шоколад. Акуратно вилити зверху збиті вершки та посипати тертим шоколадом.


    Кава з вином
    Складники: - кава, вино, цукор, кориця, цедра лимона й апельсина.
    Приготування:
    Змішайте 200 мл холодної звареної кави із двома столовими ложками вина або портвейну й половиною чайної ложки цукру. Суміш збивайте до отримання однорідної маси. Потім додайте в збиту суміш корицю, подрібнену цедру лимона й апельсина і збийте ще раз. Подавайте напій у високих келихах для чаю або у фужерах для вина.





    Кава крижана
    Складники:
    1 чашка свіжозвареної кави «Амарето» (з ароматизованих зерен);
    1 чашка нежирного холодного молока;
    1/2 чайної ложки мигдального екстракту;
    1 столова ложка цукру;
    кубики льоду;
    щіпка меленої кориці;
    Приготування: - 

    Змішайте всі складові, крім льоду й кориці. Лід покладіть у високі бокали. Зверху влийте каву і посипте меленою корицею.


    Кава по-австралійськи

    Складники:

    цедра 1/2 апельсина;

    цедра 1/2 лимона;

    гвоздика;

    4 столові ложки меленої кави;

    1 л води;

    2 чайні ложки коричневого цукру

    ---------------------------------------------------------------------------------

    Приготування: - Лимонну й апельсинову цедру разом із гвоздикою покладіть на дно крапельної кавоварки. Кава по мірі готовності буде капати на спеції. Розлийте напій по чашках і додайте цукор.

    Кава по-мексиканськи


    Складники: -


    75 мл гарячої міцної кави

    1 чайна ложка шоколадного сиропу
    1 столова ложка збитих вершків
    1/4 чайної ложки кориці
    1/8 чайної ложки мускатного горіху
    1 чайна ложка цукру

    -------------------------------------------------------------Приготування: -

    Збиті вершки змішати з половиною кориці, мускатним горіхом і цукром. Збити. Решту кориці додати до гарячої кави. У нагріту філіжанку налити шоколадний сироп, додати каву, додати каву, розмішати. Тоді додати вершки збиті зі спеціями.





    Кава по-середземноморськи

    Складники:
    8 чашок гарячої міцної кави;
    1/2 чайної ложки цукру;

    1/4 чашки шоколадного сиропу;
    4 шматочки кори кориці;
    1 чайна ложка гвоздики;
    1/2 чайної ложки анісу в марлевому мішечку;
    1/2 чашки збитих вершків;
    скибочки лимона й апельсина;

    Приготування:
    Змішайте каву з цукром, шоколадним сиропом і спеціями. Доведіть до кипіння і зменшіть вогонь до мінімуму, але не знімайте з вогню ще деякий час. Вийміть аніс, розлийте каву по нагрітих чашках і додайте до неї збиті вершки. Зверху покладіть скибочки цитрусових.


    Кава з медом
    Кава сама по собі володіє унікальним смаком. А якщо додати до неї солодку, тягучу нотку меду - відірватися від такого напою буде просто неможливо.
    Інгредієнти:
    Свіжозварена кави
    20 гр. меду
    20 мл. вершки
    вершкове морозиво - 50 гр
    сік половини апельсина

    Приготування:
    Зварити міцну каву, додати мед, вершки, охолодити. Потім покласти кульку морозива, зверху вилити сік апельсина



    Кавовий коктейль

     "Вишневий мароліно" 


    Складники:-

    Кава еспрессо мелена 7 грам

    Цукор 5 грам

    Вода 25 мл

    Вишневий соус 15 грам

    Молоко 20 грам

     Приготування:

    Приготувати еспресо у склянці мароккіно додати вишневий соус і спінене молоко.




    Кавовий коктель "Кеоке"




    Складники: - Кава експресо мелена, 14 грам
    Вода 60 мл
    Рідкі вершки 70 мл
    Лікер Калуа 20 мл
    Crème de Cacao (Бейліз), 20 мл
    Приготування:
    Готується в склянці для ірландської кави. Приготувати порцію еспресо та окремо збити вершки. В склянці для ірландської кави підігріти лікер додати до нього еспресо і на останок додати вершки, щоб вони залишились на поверхні.



    Коктейль "Весняний поцілунок"

    Складники:
    [Image]ром - 40 мл;
    сироп "Лайм джус" - 10 мл;
    сік ананасовий - 200 мл;
    лікер абрикосовий - 15 мл;

    Приготування:
    Помістити всі інгредієнти в блендер з льодом. Збити і перелити в келих. Прикрасити полуницею і гуртком ананаса.
    Чудовий смак!


    Цей кавовий напій порадує будь-якого любителя кави. 


    Інградієнти: На 2 порції:
    3 ст л меленої кави еспресо
    1 ч л какао
    2 ч л цукру
    75 мл холодного молока
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Приготування:
     1. Заварити кави еспресо в 300 мл окропу в кавнику. 
     2. Тим часом змішати какао і цукор з 2 ст. л. окропу у великому глечику. Перелити кави в блендер, додати кавову суміш і молоко. Збивати до утворення піни і розлити по 2м келихах, наповненим льодом.




    Кава з кардамоном

    Необхідні інгредієнти:
    - натуральна мелена кава – 2 ч.л.;
    – холодна вода – 100 мл;
    – кардамон – щіпка;
    – ванілін – 0,5 ч.л.;
    – кориця – щіпка;
    – суміш перців – щіпка.
        

    Приготування:
    1  Для цього напою найкраще використовувати каву в зернах, так як вона зберігає більше аромату і натуральних олій.
    2. Необхідно взяти в рівних пропорціях робусту і арабіку, а потім перемолоти зерна, безпосередньо перед самим приготуванням.
    3. Спочатку покласти на дно турки мелену каву і всі спеції.
    4. Перемішати отраману суміш і залити холодною водою.
    5. Поставити турку на вогонь і довести до кипіння.
    6. Коли піна почне підніматися, зняти турку з вогню.
    7. Кілька секунд настояти каву, а потім знову поставити на вогонь.
    8.Таким чином повторити процедуру три рази.