понеділок, 30 грудня 2013 р.

Все найкраще, що було з нами...


                                                              "Рівненський інформаційний портал ОGО.ua"
                                                                           сайт http://www.ogo.ua,
                                                                        “Рівненська газета” http://www.gazeta.rv.ua,
                                                                          газета "ОГО" http://www.ogo.rv.ua.



Ювілейний Форум видавців
З 12 по 15 вересня у Львові тривав 20-ий Форум видавців. Два роки і два місяці тривала б подія, якби проводили по одному заходу на день. До Львова із 23 країн світу привезли понад 100 тисяч книжок. З них – більше 10 000 - новинки. У підсумку - книги українських письменників розхапали як "гарячі пиріжки". Серед авторів - Олександр Ковальов, Юрій Винничук, Олесь Ульяненко, Люко Дашвар, Любко Дереш, Максим Кідрук, Ірен Роздобудько та багато інших.





Перша онлайн-трансляція української вистави

Близько 20 тисяч користувачів дивилися виставу "Гамлет" онлайн. Її показали в березні. Виставу поставив режисер-володар Шевченківської премії-2013 Дмитро Богомазов, який в основі постановки використав переклад п'єси Юрія Андруховича.

Письменник максимально осучаснив класичний текст і додав до нього грубу лексику. На одеській сцені персонажі представлені як паперові люди-ляльки в театрі маріонеток. Вибілені особи-маски, механічний сміх, уповільнені рухи. Їх байдужість до добра і зла, білого і чорного, покірність долі тільки додають страждань Гамлету, який живе, бореться і шукає правду.




Три українські прем'єри в прокаті в один день

Три стрічки власного виробництва вийшли в прокат в один день — 3 жовтня. Дві з них — "Одвічне повернення" Кіри Муратової в жанрі кінопроб та байопік "Параджанов" Сержа Аведікяна та Олени Фетісової змагалися за місце номінанта від України на кінопремію "Оскар" (цього року український фільм так і не потрапив в короткий список номінантів іноземних фільмів). А третій — "Іван Сила" Віктора Андрієнка по суті став першим сімейним пригодницьким фільмом за роки незалежності. У стрічці йдеться про найсильнішу людину планети - велета з гірського села Івана Силу.




Українське кіно б'є рекорди в касі

У "касі" відзначилася ще одна українська стрічка. Молодіжний триллер "Тіні незабутих предків" за чотири тижні прокату зібрав майже 21 мільон гривень. У перший же вікенд прокату стрічка потрапила в трійку лідерів, що безумовно є рекордом у прокаті українських стрічок.

В основі стрічки режисера Любомира Левицького легенда про карпатських мольфарів. Дев'ять мольфарів запечатали потойбічну нечисть в Книгу Тіней, на яку поставили клеймо - магічну Згарду. Потім події фільму переносяться в наші дні. Згарда знайдена і передана університетові, однак з вини 20-річного студента Вані вона пропадає. Після чого на тілах його друзів проступають магічні знаки, і їх життю загрожує небезпека.




У Національній опері показали найдорожчий балет

"Баядерка" стала найдорожчим балетом в історії Національної опери. У постановку вклали майже півтора мільйони гривень. Її поставила американська балерина російського походження Наталія Макарова. Ніна Ананіашвілі й Олена Філіп'єва втілили на сцені суперниць баядерку Нікію і дочку раджі Гамзатті, які змагалися за любов хороброго воїна Солора (Денис Матвієнко). Зрадивши кохану Нікію, Солор одружується з Гамзатті. З коханою зустрічається тільки в маренні в царстві Тіней.




Музичне літо в Україні

В Україні музичне літо було не менш насиченим, ніж в Європі. Джаз, панк, поп-рок, денс, етно та електронна музика була представлена в повному об'ємі. Серед наймасштабніших — Jazz-Koktebel, Рок'N'Січ, The Best City.Uа, Арт-поле та багато інших.

Зокрема киян цього року також порадували приємною звісткою. Найпопулярніший фестиваль Західної Європи відтепер буде в Україні. Київська адміністрація і угорська компанія підписали угоду, відповідно якої з 2014 року в Києві щорічно влаштовуватимуть Sziget Kyiv.

2 коментарі:

  1. Напередодні новорічних та Різдвяних свят прийміть наші сердечні вітання і найкращі побажання! Від усієї душі зичимо Вам великого людського щастя, міцного здоров’я, добра і радості, вірних друзів та вдячних читачів. Нехай Новий 2014 рік принесе достаток і добробут вашим сім’ям та здійснення найзаповітніших надій та прагнень. З повагою блог ТВОРЧА СТЕЖИНКА та колектив Житомирської обласної бібліотеки для дітей!

    ВідповістиВидалити