вівторок, 27 червня 2017 р.

Відкриття експозиції "Тарас Шевченко - митець, поет, прозаїк,пророк, лідер нації"


В  переддень державного свята - Дня Конституції в Центральній дитячій бібліотеці відкрилась експозиція "Тарас Шевченко - митець, поет, позаїк, пророк, лідер нації", організована кафедрою медичної інформатики ТДМУ ім. І.Я. Горбачевського, МО "Гармонія - М" та ГО "Гуртом!"


Могуттям слова і глибинною правдою більше 200 років Шевченко б"є на сполох за кривди і образи, пробуджує і утверджує людську гідність у кожному,плекає і гуртує націю, розбуджуючи істину пам"ять, а його життя - символ тернистого шляху боротьби за свободу. Воно постало перед нами українцями живим прикладом того, як можна крок за кроком звільнятися з полону пригніченості, зневіри, комплексу меншовартості і національної депресії. Дух свободи, людської гідності - найвеличніших вселюдських понять - через віки випробувань, пережитих Кобзарем, приходять до українців і додають їм упевненості у власному самоствердженні.


Саме про це наголошували запрошені гості :

один із організаторів експозиції - завідувач кафедри медичної інформатики ТДМУ ім. Горбачевського  Вакуленко Дмитро Вікторович 





Дарія  Дмитрівна Чубата  -  член НСЖУ, голова міського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка, поетеса, громадська діячка.  


 Ігор Микитович Дуда – мистецтвознавець, краєзнавець, педагог, діяч культури, директор обласного художнього музею розповів цікаві факти з життя Тараса Григоровича, особливо  про його перебування  на Тернопільщині та звернув  особливу увагу на мистецький доробок Шевченка.


 


Бібліотекар бібліотеки - музею "Літературне Тернопілля" Оксана Лехіцька ознайомила   гостей  з артбуком бібліотеки "Шевченко на Тернопільщині", який предсталяє собою не лише мистецький, а й науковий доробок .


Олександра Кара – член НСЖУ, член асоціації письменників України, почесний член товариства українців в Словенії «Берегиня» прочитала свої вірші , присвячені геніальному синові українського народу та представила присутнім особистий  літературний доробок.


 
             
 
Завершилось відкриття експозиції декламацією вірша "Шукаймо у собі Шевченка", написаного кандидатом філологічних наук, автором книг: “Вишневий спалах”, “Пізнання”, “Червоний кетяг”, “Житом перейти”, “Тиха бесіда”  Нікуліною Наталією (м. Макіївка, Донеччина), який  наче символізує собою єдність українців заходу і сходу. 

Сила слова, любові і духу Тараса Шевченка, як ніколи, потрібні нам сьогодні! Шевченкові ідеї - гасла: "В своїй хаті своя правда, і сила , і воля", "Обніміться , брати мої, молю вас, благаю" є гаслами доби, духовними орієнтирами українців.

Шукаймо у собі Шевченка
(хоч іскру — праведності й віри) —
він мусить бути там, в глибинах,
інакше нас би не тримала
оця земля, калини матір.
Ми мусимо. Ми конче мусим
знайти в собі його кровину —
інакше з темряви не вийти.
Усім життям, всім током крові —
народжуймо в собі Шевченка,
хоч іскру — кожен. Іскру — кожен.

Всі разом — буде Україна. 


Виставка проходитиме протягом липня - вересня 2017 року.

 Запрошуємо усіх бажаючих переглянути експозицію, представлену в центральній дитячій бібліотеці по вул. Миру 4А,  зануритись в глибини  творчості Т. Г. Шевченка і відкрити для себе непізнаного, нерозгаданого до кінця генія, пророка, поета, українця. 

Немає коментарів:

Дописати коментар