четвер, 29 серпня 2019 р.

Цікаві сторінки історії Тернополя . ...

Наше місто приховує багато таємницьвідкриття якихсподіваюся змусить нас ще більше його полюбити.
Тернопільський замокбудівля для нашого міста непроста, знакова, символічнайого силует є навіть на міському гербіЯка ж його історія?
У далекому 1540 році король Сигізмунд і дарує землі біля річки Серет гетьманові Яну Тарновському. Незабаром у долині  річки Тарновський наказує збудувати дамбу. Серет почав розливатися, утворюючи став, нині відомий як Тернопільський. 
У той же рік недалеко від ставу розпочинається будівництво Тернопільського замку, яке тривало вісім років. 
Функція фортеці полягала в тому, щоб зупиняти татарські набіги від Теребовлі і до Буська. Наприкінці першого десятиліття  XIXст. Поряд із колишньою твердиною з південного боку виросла нова велика камяна споруда. Її стали називати “Новим” замком.
У 1875 році його поглинули язики полумя. Але обійшлося малим лихомЗ 1810 по 1815 роки, коли Тернопіль перебував під владою Російської імперії, у ньому відкрили казино де проводили гучні бали. Також проводили театральні вистави. І були найвідоміші особи тих часів
20ст. виявилося не надто сприятливим для замку. Штурм Тернополя почався 31 березня 1944 року після масової артпідготовки і авіаобробкиПісля війни, у 1975 році, замок поступово відбудували, а в приміщенні твердині на сьогодні діє дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з греко-римської боротьби. Новий нажаль так і не піднявся з руїнЩо ж від нас приховує територія навколо замку?  Якщо вести мову про твердиню  Тернополя, то варто сказати, що на замок вона нині зовсім не подібна. Нема валів, брами, замкових будівель. Тож це звичайний замковий палац.  На жаль,  невідомо, коли він був зведенийВ літературі є дані  що в 1548 році, мовиться також про 1554 рік. Нинішній палацбліда копія первісного, це вже його 5 чи 6 перебудоваОстанній раз палац перебудували в 1955 році, не особливо дбаючи  про те, щоб надати йому правдоподібного виглядуЗ 2016 року на території Тернопільського замку почалися археологічні розкопки на території поблизу замку. Під час робіт в одні із стін проявився отвір, де виявили приховане приміщення зі склепінням!
Що це? Потаємна кімната чи прохід до підземель, про які є так багато спогадівВідповіді  на ці та інші запитання покажуть подальші розкопки. А наразі, даний факт доводить, що підземний Тернопіль приховує дуже багато таємниць, які ще потрібно розгадуватиНещодавно у Тернополі побували дослідники, які за допомогою геолокації дослідили ймовірні місця пролягання цих підземних ходівЇх дослідження підтвердили наявність тунелів і навіть виявили, що ці підземелля  місцями мають декілька ярусів.  Дослідження довели, що підземні ходи є під Тернопільським замком, Надставною церквою, Домініканським собором (нині Кафедральний Собор) та церквою Різдва ХристовогоСтаном на сьогодні,  всі  бажаючі можуть відвідати деякі із входів у підземелля та зали, але змоги ними просуватися ходами поки що немає.
Підземелля стали родзинкою нашого містагостям та жителям міста цікаво подивитися як вони виглядають, дізнатися їх історію, походження та призначенняВідкриття і дослідження  тернопільських підземель, та й загалом відродження історичного обличчя Тернополя, лише розпочинається

Немає коментарів:

Дописати коментар