понеділок, 27 липня 2020 р.

155-РІЧЧЯ МИТРОПОЛИТА АНДРЕЯ ШЕПТИЦЬКОГО ВІДЗНАЧАТИМУТЬ НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ ...

29 липня 2020 року Україна на загальнодержавному рівні відзначатиме 155 років з дня народження Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.
Проєкт постанови Верховної Ради України “Про відзначення ювілеїв у 2020 році” було прийнято на засіданні парламенту 14 січня.
Митрополит Андрей Шептицький (Глава УГКЦ 1901–1944) народився 29 липня 1865 року в с. Прилбичі, що на Яворівщині. За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку Церкву як в Україні, так і за кордоном. Будучи одним із найбагатших людей Галичини, щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 році заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику кількість експонатів.
Підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. Як Галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму. Зазнавав утисків більшовиків. Помер 1 листопада 1944 року внаслідок тяжкої хвороби. Центральна дитяча бібліотека утримує великий фонд літератури серед якого має місце і книга "365 днів з Великим Митрополитом. Роздуми на щодень", цінність якої - велике значення, як для бібліотекарів так і читачів. В основі науково - популярного видання, фрагменти висловів Митрополита Української Греко - Католицької Церкви А. Шептицького із праць, послань, проповідей за 1900-1944 роки. Цитати підібрано відповідно до церковних днів року, загальнодержавних дат, подій та свят. 
Рекомендовано для всіх, хто цікавиться духовною спадщиною Митрополита Андрея Шептицького. Про його життя і діяльність можна ознайомитися у документальній стрічці "Зближаються часи" - на основі послання Митрополита Андрея Шептицького. https://www.youtube.com/watch?v=7V_1jDcw7Oo   
ЮВІЛЕЙ - це є час особливої ласки Божої, час прощення, час радості.

Немає коментарів:

Дописати коментар