середу, 12 січня 2022 р.

Народна художниця України Марія Примаченко - 113 років ...

 Народна художниця України створила понад 800 картин у жанрі "наївного мистецтва". Її творчістю захоплювалися такі світові метри образотворчого мистецтва, як  Пабло Пікассо і Марк Шагал. Художниця народилася 12 січня 1909 року у селі Болотня, що на Київщині, в родині теслі та майстрині-вишивальниці. У  дитинстві вона перехворіла на поліомієліт. Хвороба погіршила фізичне здоров’я Марії, але не вплинула на бажання творити прекрасне. Вона чудово вишивала, але найбільше любила малювати. 

Марія Примаченко вчилася живопису у Центральній експериментальній майстерні при Київському музеї українського мистецтва.  її талант був належно оцінений: 1936 року на I Республіканській виставці народної творчості картинам Марії Примаченко віддали цілу залу. ЇЇ твори з успіхом експонувалися у Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. У 1937 році на міжнародній виставці у Парижі художниця отримала золоту медаль. Мистецтвознавці стверджують, що художниця об’єднала малюнок і живопис. У 1966 році Марії Приймаченко за цикл “Людям на радість” стала лауреаткою Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка.  Наприкінці 1960-х та у 1970-ті роки у видавництві “Веселка” вийшло 5 книг з ілюстраціями Марії Примаченко. Ще одна — наприкінці 1980-х. Син Марії Примаченко Федір, також став художником. Нині 650 її робіт зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва у Києві. За рішенням ЮНЕСКО, 2009 рік був визнаний роком Марії Примаченко.

Померла художниця 18 серпня 1997 року, її поховали у рідному селі.

В мережі з’явився перший епізод мультсеріалу “Дивосвіт”, заснований на творчості відомої української художниці Марії Примаченко.

https://youtu.be/UCOYy7Ff4G8 
Мета мультсеріалу, популяризувати творчу спадщину видатної української художниці серед дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар