пʼятницю, 8 грудня 2023 р.

Літературний лекторій "Талант, що прагнув до зірок"


 #Національнийтижденьчитання2023, який команда Українського інституту книги організовує вже втретє, традиційно — напередодні різдвяних свят. Наша бібліотека з радістю акцію підтримує.

Представники української наукової і культурної еліти, які мріяли про європейський шлях України – Микола Хвильовий, Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер’ян Підмогильний, Марко Вороний, Володимир Чехівський, Сергія Грушевський, Антін Крушельницький і інші були знищені комуністичною системою.
Гасло акції #бутисвоїми, а у фокусі є постать Миколи Хвильового, ювілей якого українці відзначають у грудні цього року.

Сьогодні в нас відбувся літературний лекторій "Талант, що прагнув до зірок", разом з викладачем факультету філології і журналістики - Марією Левків, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.
Про що ми розмовляли разом з учнями 9-В класу ТНВК ШЕЛ 9 ім. І.Блажкевич?
З подачі Миколи Хвильового розгорілася палка полеміка, якою бути новітній українській літературі? Хвильовий намагався довести, що українська література може і має розвиватися окремо від російської, орієнтуючись передусім на Європу.

Ідеї якогось окремішнього, відмінного від російського, шляху української культури і нації загалом видалися радянського режиму загрозливими, а всі апологети курсу «на Європу», «Геть від Москви» були взяті на олівець. Він належить до яскравих представників "Розстріляного відродження".
Пам’ятати для того, щоб ніколи не допустити повторення.

Немає коментарів:

Дописати коментар