пʼятниця, 12 січня 2024 р.

Мистецький медіа-етюд «Побачити світ очима Марії Примаченко».

 12 січня відзначають 115 річницю з Дня народження Марії Приймаченко, яку називають однією із найсамобутніших українських художниць і представляє стиль наївного народного стилю (примітивізму) — в його основі лежать українські казки, легенди та оповідання.

В день її народження в бібліотеці проведений мистецький медіа-етюд «Побачити світ очима Марії Примаченко». Бібліотекар розповіла про життя і творчість художниці, а також про картини Марії Примаченко, як вона їх підписувала, і як ці промовки пояснюють суть роботи: який зміст вона вкладала. Для прикладу, картина: «Вовчик. Скільки вовка не годуй, а він все в ліс дивиться».
Серед підписів-промовок можна побачити і написаний рукою Марії Примаченко. Їх вона писала і римувала сама або адаптувала народні приказки під сюжет своєї картини. «Три буслики у горосі живуть у нас і досі», «Собачка Ада не боїться гада», «Веснянки-роговички – веселії птички» – усі підписи вражають дитячістю і глибиною водночас. Діти переглянули мультсеріал "Дивосвіт" головними героями якого були "фантастичні звірі" Марії Приймаченко. Для дітей це було цікаво та пізнавально, а також і дуже близьке, адже діти полюбляють створювати та малювати фантастичних звірів.






Немає коментарів:

Дописати коментар