неділю, 14 квітня 2024 р.

Краєзнавча мандрівка «Древнє місто очима археолога»

В історії Тернополя 15 квітня – дата, яка має подвійний зміст. Якщо вулицю на масиві “Сонячний” все ж назвали в пам’ять про події Другої світової війни, то документ, який зберігається у варшавському архіві свідчить – це також дата заснування міста в 1540 році.
Офіційна історія міста Тернопіль, розпочалася 15 квітня 1540 року. Саме цього дня польська королівська канцелярія в Кракові надала великому коронному гетьманові Іоаннову (Яну) з Тарнова так званий локаційний привілей - “Locacio oppidi Tarnopolie”.
Цим привілеєм король Сигізмунд І надав право Яну Тарновському на закинутому (спустошеному або пустельному) місці, раніше знаному як Сопільче, заснувати місто-фортецю (лат. oppidum) Тарнополє. Майбутнє місто і навколишні землі переходили у власність Тарновських. Мешканців нового міста на п’ятнадцять років звільняли від усіх повинностей і податків.
Про цікаві історичні факти становлення та розвитку нашого міста дізналися учні 8-А класу ТНВК ШЕЛ №9 під час краєзнавчої мандрівки «Древнє місто очима археолога» на зустрічі з відомим тернопільським істориком, археологом, завідувачем відділу стародавньої історії Тернопільський обласний краєзнавчий музей Олегом Гаврилюком.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар