понеділок, 17 листопада 2014 р.


У країні БРЕХЛЯНДІЇ

Діти не народжуються брехунами
 і облудниками. Такими їх роблять дорослі.
 
Хтось із великих педагогів сказав, що проблем із ви­хованням дітей було б набагато менше, якби дорослі пам'ятали про те, що колись і самі були маленькі.
Більшість батьків бувають збентежені тим, що їх дити­на вигадує, фантазує, тобто говорить про те, чого на­справді не було. Перед тим, як грізно викрикнути: «Бре­хун!» спробуйте вияснити, чому вона так робить.
Якщо ваша дитина говорить, що гроші, які ви дали їй на хліб, вона загубила, не поспішайте пророкувати їй майбутнє шахрая.
Та коли брехня стає звичкою, коли милі дитячі фантазії переростають у грубу, безсоромну брехню, до цього вже не можна ставитися поблажливо. Дитина може засвоїти, що брехня зручна і вигідна, і зробити її своїм надійним союзником.

БРЕХНЯ В КОРОТКИХ ШТАНЦЯХ

Причини, за якими діти кажуть неправду, не мають нічого спільного з причинами, за якими це роблять до­рослі. Перед тим, як припинити дитячу брехню, її потрібно зрозуміти.

Брехня-захист. Якщо дитина розбила квітко­вий горщик, а в усьому звинуватила собаку. Докоряти їй за цю брехню буде неправильно, тому що в три роки ди­тині ще важко зрозуміти, де закінчується реальність і починається вигадка. Мама повинна була сказати: «Шкода, що так вийшло». І не повертатися більше до цього.

Бажане і дійсне. Чотирирічна дівчинка повернулась додому, прихопивши з пісочниці чужу ляльку. «Мені її по­дарувала Настя!» доводила дівчинка і, відчуваючи, що її версія неправдоподібна, додала: «І мама Насті».

Здавалось би, брехня на поверхні, і покарання було б логічне. Але мудра мама не стала соромити дитя, а сказала: «Давай запитаємо ще раз у Настусиної мами. Мабуть, тобі дуже хотілось, щоб у тебе була така сама лялька, і ти повірила, що вона твоя». Таке пояснення до­поможе відділити вимисел від реальності, і самолюбство дитини не постраждає.

Брехун мимоволі. Дев'ятирічний Павлик постійно бреше. З його точки зору брехня єдиний спосіб звер­нути на себе увагу батьків. Тому що, коли він поводить себе добре, мама і тато просто не помічають сина. Та варто дитині сказати, що контрольну з математики він написав найкраще в класі, а потім показати зошит (хоч із великою кількістю виправлень), як Павло опиняється в центрі уваги.

Брехня-самоствердження. Марині 12 років, і вона не впевнена в собі, тому що в неї, як вона вважає, занад­то довгий ніс і відстовбурчені вуха. Вона думає, що ніко­ли не сподобається ні одному хлопчикові на світі. Повер­нувшись із моря, Марина розповіла подругам, як по­знайомилася на канікулах із красивим хлопцем. Він пи­ше їй листи, часто телефонує і обіцяє провести наступне літо з нею. Коли через півроку Марина дійсно познайо­милася з хлопцем, потреба в прикрашуванні дійсності щезла.

ПРАВДА, ТІЛЬКИ ПРАВДА І НІЧОГО, КРІМ ПРАВДИ

Чи існує метод боротьби з дитячою брехнею? Так. Він дуже простий. У будь-яку пору року, в будь-яку погоду, і вдень, і вночі кажіть дитині лише правду.
Як часто ми кажемо неправду або самій дитині, або в її присутності. Маленька брехня часом полегшує життя, здається такою невинною.
Дитина чує, як мама розмов­ляє по телефону про те, що тата немає, хоч тато ось він, сидить поруч і змовницьки підморгує.
А брехня для добра? Ми щиро віримо, що обманюємо дитину для її ж користі.
Коли у бабусі був приступ, Альошу терміново відпра­вили в інше місто до родичів. Батьки діяли за найкращи­ми мотивами навіщо, мовляв, дитині бачити, як му­читься стара, хвора людина. Альоша повернувся, коли бабусю вже похоронили. Горе дитини лише збільшилось, тому що хлопчику не дали попрощатися з близькою лю­диною. А довір'я до батьків, які вирішили, що Альоша не зможе пройти через цей біль, було підірване.
Але як виховати маленьку людину правдивою та одно­часно делікатною?
Як навчити її розрізняти ту грань, ко­ли правда може принести біль іншій людині? Як поясни­ти дитині те, що тітці Валі, яка лежить в лікарні після інфаркту, краще не говорити, що її син знову отримав «двійку» за диктант?
Розібратися в тонких відтінках почуттів людських сто­сунків дитина зможе, якщо перед нею щодня, щогодини буде приклад її батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар