четвер, 5 жовтня 2017 р.

75 років тому, створена ОУН .....

Восени 5 жовтня 1941р. у столиці нашої країни м. Києві, під проводом Андрія Мельника, за ініціативою ОУН на установчих зборах було утворено Українську Національну Раду (скорочена назва - УНРада) була політично - громадським центром.
                                                
Андрі́й Атанасович Ме́льник (* 12 грудня 1890Воля ЯкубоваДрогобицький повітКоролівство Галичини та ВолодимиріїАвстро-Угорщина — † 1 листопада 1964КлервоЛюксембург) — полковник армії УНР, військовий і політичний діяч, один з найближчих соратників Євгена Коновальця. Організатор формації Січових Стрільців у Києві, один з організаторів УВО. З 1938 — голова Проводу ОУН; в'язень німецьких концтаборів. З 1945 — в еміграції.

Очолив її Микола Величківський, Осип Бойдуник та І. Дубина стали секретарями УНРади. Були також утворені обласні відділи Української Національної Ради. Наприкінці 1941р. 17 листопада УНР була заборонена гітлерівським Райхскомісаріатом України, який взяв під арешт керівництво місцевих філій УНРади. Після цього до 1943р. вона продовжила своє існування вже підпільно. Паралельно з УНРадою у м. Києві існувала також і Українська Національна Рада у м. Львові, головою якої був Андрій Левицький. 
Навесні 1944р. 29 квітня  представником колишнього Сойму Карпатської України разом з Львівською УНРадою була утворена Всеукраїнська Національна Рада (ВУНР) під головуванням Миколи Величківського, заступниками якого стали А. Штефан та метрополит Андрій Шептицький. Восени 1944р. ВУНР разом із Українською Головною Визвольною Радою намагалися створити спільну платформу, та це прагнення не мало успіху - вже у 1946р. в еміграції діяльність Всеукраїнської Національної Ради була припинена.

Немає коментарів:

Дописати коментар