четвер, 24 вересня 2020 р.

Капосні книжки про маленьких хлопчиків: поради від літературних бешкетників

 Можна нарахувати цілий корпус художніх текстів, які демонструють дитячі експерименти. Діти в них постають не слухняними ідеальними янголятками й не маленькими дорослими, а недосвідченими дослідниками світу й активними експериментаторами. У цьому огляді ми зібрали бешкетні поради від героїв трьох книжок. 

– Віталій Кириченко. Багато веселих історій / ілюстрації Віталія- Кириченка. – Київ: Час майстрів, 2017. – 200 с.

Оповідач збірки «Багато веселих історій» радить сусіду, охочому прогуляти перші дні школи, сказати батькам, що він їв ягоди на пустирі, від яких його нудить. Варто віддати методу належне, він безвідмовно працює. Хлопчик дійсно не йде до школи, але промивання шлунку, яке влаштували йому натомість у лікарні, виявилося надто великою платою.




– Рене Ґоссінні. Малий Ніколя. Книжка 1 / ілюстрації: Жана-Жака Сампе; переклад: з французької Зої Борисюк, Олени Борисюк. – Київ: Рідна мова, 2018. – 184 с.


 – Володимир Арєнєв. Відчайдушний боягуз / ілюстрації: Ліни Квітки. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. – 84 с.

«Малий Ніколя» – збірка історій про хлопчика, який вчиться в чоловічій школі, спостерігає постійні бешкети й бійки своїх однокласників і переживає всі інші типові хлопчачі досвіди 50-их. До речі автор цих історій – Рене Ґоссінні – один із творців коміксів про Астерікса. Іще одна свіжа книжка про хлопчаче життя – «Відчайдушний боягуз» відомого українського фантаста Володимира Арєнєва – розповідає про способи подолання страхів і упереджень. 
Радимо познайомитися з книгами, прочитати і пройти з літературними героями по сторінках їхніх пригод. 

Немає коментарів:

Дописати коментар