неділю, 23 жовтня 2022 р.

Джанні Родарі - геніальний казкарь і улюбленець дітей...

  #Іменинник_дня

 

 Джованні Франческо Родарі народився 102 роки тому, 23 жовтня 1920 року в містечку Оменья (Північна Італія).

У дитинстві Джанні Родарі багато хворів, але наполегливо займався – вчився грати на скрипці, складав вірші, малював і мріяв стати знаменитим художником. Батько хлопчика був булочником, і помер коли синові виповнилося 10 років. У сім’ї настали важкі дні. Щоб прогодувати сім’ю (у Джанні було ще два брата – Чезаре і Маріо), мати влаштувалася працювати служницею в багатий будинок. Вчитися Джанні Родарі довелося в духовній семінарії – там не тільки вчили дітей бідняків, але ще і безкоштовно годували й одягали. Закінчивши семінарію в 1937 році, він був змушений був працювати учителем в початковій школі і одночасно відвідував лекції на філологічному факультеті Міланського університету, займався самоосвітоюДжанні Родарі подобалося працювати з дітьми, він придумував для своїх учнів забавні і повчальні історії. Його вихованці будували будиночки з букв, разом з учителем складали казки. Під час Другої світової війни Родарі був звільнений від служби через погане здоров’я. Після смерті двох близьких друзів і ув’язнення брата Чезаре в концентраційний табір, він став учасником Руху Опору, в 1944 році вступив до Італійської комуністичної партії. У 1948 Родарі став журналістом в комуністичній газеті «Уніта» (L’Unita) і почав писати казки для дітей. У 1950 партія призначила його редактором щойно створеного щотижневого журналу для дітей, “Піонер” (Pioniere) в Римі. 

У 1951 Родарі опублікував першу збірку віршів, «Книжка веселих віршів», і своій найвідоміший твір «Пригоди Чиполліно».  У 1957 році Родарі здав іспит на звання професійного журналіста, а в 1966-1969 роках не публікувати книг і лише працював над проектами з дітьми. У 1970 році письменник отримав престижну премію Ганса Християна Андерсена, яка зробила його всесвітньо популярним. ​​Після "Піонера" Родарі працював в журналі для юнацтва «Авангард», потім він перейшов в масову ліву газету “Паезе сірка”, де до кінця життя працював літературним співробітником.

Родарі написав багато різних віршів і такі казки: “Пригоди Блакитної стріли” (1952), “Джельсоміно в Країні брехунів” (1959), “Казки по телефону” (1961), “Торт у небі” (1966) та ін. Казки Родарі дуже цікаві і змістовні. Вони читаються однаково легко, як дорослими так і малим. Доброго і сердечного, відкритого і щирого письменника, охоплює цілих три десятиліття літературної праці. За цей час опубліковано більше десятка дитячих творів у віршах і прозі. 

Помер Джанні Родарі від важкої хвороби 14 квітня 1980 року в Римі. Що можна сказати коротко про Джанні Родарі? Для дітей він створював книги, взявши за правило залізний принцип: розважаючи і звеселяючи читача, говорити про важливі, серйозні, правильні речі. Боротися зі злом і жорстокістю, захищати бідних, виступати за справедливість.

Центральна дитяча бібліотека запрошує до книгозбірні дорослих і малих, щоб прочитати та зрозуміти, що читання може доставляти насолоду спілкування з книгою. Бібліотекар вам це доведе, так як сам являється добрим чарівником до якого приходять читачі ледь навчившись читати.

Немає коментарів:

Дописати коментар