середу, 13 лютого 2013 р.

День Святого Валентина 

(Валентинів день, День Закоханих) — світське свято, яке відзначають у деяких країнах щороку 14 лютого.

Улюблене свято молоді та суперечливе у старшого покоління. "Запозичене, чуже, не україїнське", та яке ж воно насправді?

Дослідники і досі не можуть встановити походження свята Валентина. Існує декілька легенд про походження  і ось деякі з них.



У Давньому Римі жили два богобоязних римляни, які начебто й померли в один день, а тому й пам'ять їх ушановується в один і той самий день.Перший Валентин - єпископ Тенійський, який усупереч наказу імператора Клавдія вінчав закоханих, а імператорові були потрібні не подружні пари, а неодружені солдати. А другий Валентин - лікар, захисник хворих дітей , а також мандрівників, молодят, наречених.

Отже, Валентин - молодий лікар - християнин, який жив за часів імператора Клавдія, а значить, за часів жорстоких гонінь християн. За вірність християнській вірі потрапив до в'язниці. Щодо подальшого перебігу подій існує декілька легенд. Зокрема, є версія, що діти, яких молодий лікар вилікував, бігали до вікна в'язниці та кидали йому записки з привітаннями та побажаннями. Таким чином вони хотіли показати свою любов і вдячність, підтримати дорогу їм людину у важкі моменти життя. Тюремник, який наглядав за Валентином проганяв дітей, але одного разу прочитав записки дітей. Він був вражений дитячими почуттями вдячності до надзвичайного лікаря, дізнався про його здібності і звернувся по допомогу. А справа в тому, що донька тюремника народилася сліпою, і він покладав на лікаря останню надію. Привів він до в'язниці свою доньку, і диво сталось - дівчині було повернуто зір. Згодом Валентин покохав цю дівчину, та їхнє кохання було трагічним, оскільки лікаря було страчено. Перед стратою, Валентин передав своїй коханій записку - першу валентинку. Це друга версія походження валентинок (перша це ті записочки які передавали діти у в'язницю).

Є ще третя версія. Одна з легенд розповідає, що перед смертю Валентин встиг розіслати всім друзям і послідовникам листівки з побажаннями - можливо, першими валентинками слід вважати саме ці листівки.

Отже, незважаючи на те, що День Валентина в першу чергу свято закоханих, цього дня обов'язково треба привітати всіх кого любиш: друзів,батьків,бабусь, дідусів...

Написала Людмила Бойко, 
провідний бібліограф ЦДБ

Топ-5 найцікавіших подарунків до Дня Святого Валентина. Для НЕЇ і для НЬОГО

http://www.kyivpost.ua/lifestyle/article/top-5-najcikavishih-podarunkiv-do-dnya-svyatogo-valentina-dlya-neyi-i-dlya-nogo-36202.html 

Список найбільш недоречних подарунків з нагоди Дня закоханих

http://3oko.com.ua/spysok-najbilsh-nedorechnyh-podarunkiv-z-nahody-dnya-zakohanyh.html/

Отже, наше це свято, чи ні, правильно, чи не дуже, але свято, яке дарує любов та теплі почуття не може бути поганим. 


З днем святого Валентина! 
Радості, любові і усмішок усім!


Життя Без кохання
Життя без любові
Це небо без сонця
Це небо без зоре
Життя неможливе
Воно не існує
Коли наше серце 
Любові не чує!





Немає коментарів:

Дописати коментар