пʼятницю, 19 червня 2015 р.

21 червня - День Батька




З історії свята

У багатьох країнах світу третя неділя червня вважається Днем батька. Вперше про таке свято заговорили в Сполучених Штатах Америки. У 1909 році Сонора Смарт звернулася до місцевої влади, запропонувавши заснувати нове свято — День батька, адже вона дуже хотіла висловити подяку своєму батькові за те, що він зробив для неї. Вільям Джексон Смарт став зразком справжнього чоловіка, виховши п'ятеро дітей після передчасної смерті їхньої матері.
Сонору Смарт підтримала громадськість, і 5 червня, у день народження її батька, було вирішено відзначити це свято вперше. Проте організація заходу затягнулася, тому перше святкування Дня батька відбулося 19 червня. Поступово це свято почали відзначати в інших штатах і країнах.

Зараз найбільш активно День батька святкують у Великобританії, Нідерландах, Франції, Китаї та в інших країнах.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Легенда розповідає так.
Давно колись до молодої матері навідувалася лісова царівна Леля, бо полюбився їй синочок на ім’я Тато. Гарненький хлопчик привітно посміхався до лісової красуні,і та подарувала йому пісеньку «Татонько, татонько». Виріс хлопчина у статного парубка. З’явились у нього свої діти, їх Леля навчила кликати свого батька: «Тато, татусь, таточко».
Чи справді так було, чи ні, але всі українські діти з давніх-давен кличуть свого батька — татом, таточком, татусем.

 
 




Немає коментарів:

Дописати коментар