четвер, 28 травня 2015 р.

1 червня міжнародних День захисту дітей.

Хай в маленьких очах відбивається світ - Од маленьких  ромашок  до стартів великих,  Хай в них світиться  синій  зеніт,  А  не жах од побоїщ диких.                   Василь Сухомлинський

 1 червня відзначається одне з найстаріших міжнародних свят - День захисту дітей.  

Рішення про його проведення було прийнято в 1925 році на Всесвітній конференції, присвяченій питанням благополуччя  дітей, у  Женеві.  

У Міжнародного дня дітей є прапор.  На зеленому тлі, що символізує зростання,гармонію, свіжість і родючість, навколо знаку Землі розміщені стилізовані  фігурки - червона,  жовта,  синя,  біла  і  чорна.  Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість.  Знак  Землі,  розміщений у центрі, - це символ нашого спільного дому.  Аналогічний захід, Всесвітній день дитини, відзначається 20 листопада. Він був заснований Організацією Об'єднаних Націй в 1954 році і спрямований на сприяння благополуччю дітей у всьому світі. В Україні День захисту дітей відзначається з 1998 року. Тоді ж зріс інтерес українських батьків до того, як живуть діти за кордоном, які існують традиції виховання та як ставляться до дитини в інших країнах. 

Добірка цікавих фактів про життя дітей в усьому світі:

- В Японії до дітей дошкільного віку взагалі ставляться, як до маленьких божеств. Діти взагалі не знають слова "ні" - їм дозволяється  буквально усе. В Тібеті існує традиційна система виховання, згідно якої до 5-и років до дитини треба ставитися "як до царя", з 5 до 10 років - "як до раба", а після 10 - ти -"як до рівного".  Також в Японії діти сплять із батьками, аби їм не снилися кошмари.

- В Китаї хлопчиків і дівчаток виховують майже однаково - тому більшість китайських чоловіків вміють готувати та виконувати усю хатню роботу.
- В Бельгії діти починають навчатися з 3-х років.
В США дитина, яку від лупцювали батьки, має право негайно викликати поліцію.
В Ірландії не існує дитячих будинків -  всіх сиріт обов"язково забирають у прийомні родини. Трепетно відносяться до дітей: якщо дитина щось зробила - то батьки найперше поцікавляться, чи не злякалася вона.
- В Австрії щороку на купівлю дитячих іграшок витрачають найбільше грошей, ніжу будь-якій іншій європейській країні.
В Нідерландах діти носять до школи лише сніданки - все необхідне  для навчання їм видають на уроці.
 - У Європі існують стандарти для дитячих іграшок.
 Наприклад, голова плюшового ведмедика має 
витримувати тиск не менше ніж 10 кг., аби  запобігти  її відривання.
- Близнюки найчастіше народжуються у Нігерії - кожна 
11-а нігерійська  жінка  стає матір'ю двійнят.
- Найдовше святкування Дня захисту дітей триває на Сейшельських островах - острів'яни святкують його протягом місяця.
Рекордсменкою з дітонародження вважається російська селянка Федора  Васильєва, що жила 200 років тому. 
      Вона  народила 69 дітей, в тому числі 16 близнюків та 7 трійнят.
В Україні ж матір"ю чемпіонкою є 42-річна мешканка села Остриця Чернівецької обл. 
Леонора Намені, яка в березні минулого року народила 20-у дитину. На сьогодні шестеро дітей Леонори вже працюють, восьмеро - ходять до школи, ще шестеро - дошкільнята.

ТЕГИ:  святодітидень  захисту  дітей.



Немає коментарів:

Дописати коментар