середу, 25 червня 2014 р.


Конституція України — основний закон держави, що визначає її суспільний і державний устрій, правову систему, проголошує й закріплює права і свободи людини та громадянина, окреслює компетенції і повноваження законодавчої, виконавчої та судової влади.
Кожен рік 28 червня Україна святкує День Конституції України, прийнятої у 1996 році.
24 червня 2014 р. у відділі обслуговування учнів 5-10 класів Центральної дитячої бібліотеки було проведено годину знань «Конституція – паспорт держави». Читачам була запропонована книжкова виставка, на якій представлена  правознавча, документальна, історично-довідкова література з фондів бібліотеки. Тут можна було знайти і Конституцію України, і матеріали про історію української державності та Конституції, про Конституцію Пилипа Орлика, теорію держави і права, роль Конституції в житті країни і людей, права і обов'язки пересічних громадян, про те,  які відносини регулює цивільне право, сімейне право тощо.

Читачів особливо зацікавила історія прийняття  Конституції України 28 червня 1996 р. Цей акт закріпив незалежність українського народу, зробив його справжнім володарем суверенітету, а Українська держава посіла «серед держав світу осібне і рівне становище». Підростаюче покоління звернуло увагу також на структуру та зміст Конституції, а саме — розділ ІІ «Права, свободи та обов'язки людини і громадянина»; наскільки захищені права дитини, а саме: право на освіту, на охорону здоров'я, відпочинок, а зовсім скоро — право голосу і вибору.

Користувачі  переглянули відео сюжети :«З історії української конституції»,  «Дитинство у світі права», а також отримали інформаційно-правові листівки «Юний друже! Знай свої права», підготовлені бібліотекарями. 




 

1 коментар:

  1. С удовольствием передаю блогерскую награду – Liebster Blog Award, которая дается блогером другому блогеру за проведенную работу в блоге. Поздравляю с наградой! Успехов и признания читателей! Подробности в блоге: http://cbslibrary5.blogspot.com/2014/06/liebster-blog-award.html#more

    ВідповістиВидалити