Скільки часу дозволяти дитині грати на планшеті?Планшети так популярні в наші дні, що скоро вони будуть буквально у всіх і кожного. Зараз практично в будь-якій сім'ї є планшет, а то й не один. Цей гаджет підходить людям різного віку, і навіть діткам з ним цікаво, адже скільки цікавих і захоплюючих, а також розвиваючих ігор вже розроблено для даних пристроїв! Так, сучасна дітвора швидко опановує навички роботи з електронними пристроями, і після цього дитину від планшета за вуха не відтягнеш. Звичайно, розвиваючі ігри для малюка дуже корисні, в тому числі і на планшеті. Але тут же виникає питання: «Як часто давати дитині планшет і скільки часу дозволяти на ньому грати?»

Дійсно, питання непросте. Адже, якщо ви забороните дитині користуватися планшетом або заберете його, це тільки посилить її інтерес до гаджету. А враховуючи, наскільки планшети зараз популярні, ваш малюк напевно знайде можливість пограти в школі на чужому пристрої. Крім того, планшет може допомогти дитині у навчанні, тому вам все ж краще вирішити, скільки часу ви готові дозволити дитині «спілкуватися» з планшетом. Як це зробити?

1. Поговоріть з дитиною і дізнайтеся, для чого вона використовує планшет. Якщо вона використовує гаджет в основному для навчання (наприклад, щоб знайти необхідну інформацію), то дозвольте їй користуватися планшетом протягом пари годин після школи. У будь-якому випадку ви завжди можете перевірити, чи справді дитина навчалася, чи витратила виділений їй час на установку нових ігор і додатків. Якщо ви приблизно знаєте, скільки часу потрібно дитині на навчання, дайте їй трохи більше часу (наприклад, зайву годинку), щоб вона могла все зробити не поспішаючи і встигла трохи пограти.

2. Дозволяйте дитині і грати на планшеті, але контролюйте, скільки часу вона за ним проводить. Якщо дитина хоче пограти на планшеті, дозвольте їй, інакше вона все одно знайде можливість зробити це (наприклад, в навчальний час). Тому вам краще дозволити дитині грати, але встановити чіткі часові рамки. Коли час на «спілкування» з планшетом закінчився, заберіть його або заохочуйте дитину самостійно віддавати планшет вчасно – так ви дасте їй більше свободи і виховаєте в ній відповідальність.

3. Виділивши в розкладі дитини час на планшет, переконайтеся, що у неї залишається достатньо часу на те, щоб гуляти на вулиці. Як правило, це головна причина, з якої батьки не хочуть, щоб їхні діти грали в планшети і комп'ютери: «Краще б на вулиці з друзями гуляв». Безумовно, ігри на вулиці з друзями неймовірно важливі, тому складіть графік дитину так, щоб у неї був час на навчання, ігри з планшетом або комп'ютером (або перегляд ТБ), вечерю, а також трохи просто вільного часу для відпочинку або будь-якого іншого заняття.

4. Навчіть дитину думати і вирішувати самостійно. Розкажіть їй про важливість таких простих справ, як допомогти з домашніми справами, побачитися з друзями на вулиці, сходити на тренування, навчитися майструвати щось своїми руками і т.д. Поясніть, наскільки важливо знаходити на все це час. Виховуючи так дитину з малого віку і не засиджуючись перед нею за своїм улюбленим гаджетом, ви подасте прекрасний приклад, якому малюк неодмінно наслідуватиме. У підсумку він зможе сам вирішувати, скільки часу можна провести за планшетом, щоб встигнути з усіма іншими справами.

Автор: Сальнікова Анна