середу, 25 листопада 2020 р.

Листопадовий історичний дайджест

Листопад - місяць пам’яті, вшанування і збереження нашої історичної спадщини.

Листопадовий Чин, Листопадовий Зрив - українське національно-визвольне повтання, що відбулося в ніч з 31.10 на 1.11.1918 року у Львові, внаслідок якого було утворено Західно-Українську Народну республіку.

Познайомтесь: "Листопадовий зрив: стрілецькі пісні. Співаник", підготовлений і виданий ПЛАСТом, Національною скаутською організацією України. Автори пісень: Роман Купчинський, Осип Маковей, Григорій Трух, Михайло Курах,Богдан Лепкий, Левко Лепкий, невідомі автори.


День Гідності і Свободи відзначається щороку 21 листопада згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Книжкова викладка в бібліотеці "Гідні бути українцями".


Дзвінка Матіяш. День Сніговика. – Брустурів: Discursus, 2014. – 224 с.

Фантастична повість-алегорія для підлітків. Писалася під час зимових майданних подій як спроба врятуватися творчістю, чи радше завдяки їй вижити емоційно.

Текст цієї повісті з елементами антиутопії – це алюзії на події січня-лютого 2014 в Україні. Сніг – символ боротьби із сірістю та злом, котре поволі захопило Велике Місто. Сніговик, зліплений людьми зі снігу – монумент перемоги добра над диктатором цього міста. Текст не вирізняється динамікою та жвавістю оповіді, проте захоплює читача своїм розміреним кроком описів, приємних дрібничок із життя героїні, дівчинки Ірми, зрештою, сповнений надій на диво та зцілення.


Лише з врахуванням минулого, в тому числі й жахливих подій 1932-1933 років, ми можемо йти у майбутнє. День пам’яті жертв голодомору припадає на кожну четверту суботу субота листопада. 

Тема Голодомору складна, бо про такі сумні теми важко розповідати юному читачеві, особливо коли чорні сторінки історії можуть безпосередньо стосуватися роду і такого недавнього минулого.


 Еліна Заржицька. «Три сходинки Голодомору», 2009.

Автор ризикнула подивитися на жахіття Голодомору очима підлітків, голодних школяриків – Марічки й Петруся, яким доля приготувала чимало важких випробувань. Сходинками життя піднімаються вони до розуміння.

Герої повісті – ще дуже юні, але розумні діти, які подорослішали завчасно. І це природно, бо біди і випробування проявляють людей, показують, які вони насправді, і дуже рано вчать робити вибір і бути відповідальними. З кимось із них юний читач пройде шлях довжиною в рік, наче минаючи сходинки страшного лиха. У творі дуже багато різноманітних психологічних деталей, які гарно змальовують епоху: обшук в домі Олени, коли забрали навіть посуд, доріжку і кофту, подаровану чоловіком, і покалічили пса Жучка; закон про "п'ять колосків" і "чорні дошки" для бунтівних сіл; асортимент абсолютно непотрібних речей, які замість хліба можуть купити селяни, як то пальта із хутровими комірами, шовкові сукні чи свічники з кришталевими підвісками; відмінені уроки в школі, бо у вчительки від голоду попухли ноги, чи заарештований за національні теми вчитель історії; дешеві жартики про українську мову; пісня жайвора навесні як втілення надії і молитва панотця Андрія...


Немає коментарів:

Дописати коментар