вівторок, 6 липня 2021 р.

Сергій Гридін - 50

 

 Вітаємо з ювілеєм улюбленого дитячого письменника Сергія Гридіна

Сергій Гридін – сучасний український письменник, автор багатьох пригодницьких творів для дітей та юнацтва. Псьменник родом із Рівненщини, народився у 1971 році. У дитинстві Сергій мав проблеми із зайвою вагою, але у підлітковому віці почав активно займатися спортом, відтак загартував не тільки тіло, а й силу волі.  В його підліткових творах описана ця  проблема. 

Сергій Гридін пише книги для підлітків. Автор вважає, що підлітковий вік - це  період активних змін.

Письменник переконаний, що писати підліткову літературу - це достоту нелегка справа. З дитячою літературою все простіше - усі ми колись були дітьми і пам’ятаємо себе якраз у дитячому віці. А підлітки змінюються весь час і змінюються часом, - каже Сергій.

Автор дитячих книжок «Федько, прибулець з інтернету», «Федько у віртуальному місті», «Федько у пошуках Чупакабри», «Кігтик Ковбаско», «Відчайдушні», електронна книга «Таємниці Ходвартса». Для підлітків написав повісті «Не такий», «Незрозумілі», «Не ангел», «І паралельні перетинаються», «Дорослі зненацька». У 2017 році, після повернення зі служби в зоні АТО заявив про себе як автор книжок для дорослих – «Сапери», «Віраж», «Чужий».

Оповідання виходили у збірках «Мама по скайпу», «Така любов», «Любов така», «10 історій для хлопців», до серії «Теплі історії», «19 різдвяних історій», «І це теж зробила вона».

Книжка «Федько у пошуках чупакабри» потрапила до «довгого списку» премії «Дитяча Книга року ВВС – 2012». Коли  Гридін був у зоні АТО, його книги поза цією зоною жили своїм життя. Повість «Не такий» – у короткому списку «Дитяча Книга року ВВС», книжку також відзначено як «Кращу книгу Рівненщини» у номінаціях «Краще видання для дітей» (2013) та «Краще видання для юнацтва та молоді» (2015). Лауреат конкурсу столичної Спілки письменників на найкращу книгу року «Глиняний кіт».

Дебютні книги Сергій Гридіна - це розповіді про захопливі пригоди Федька.

Всезагальна інформатизація суспільства виводить на літературну арену нових героїв, бо суспільство змінюється, а діти стають сучасними. Головними героями цієї книги є двоє дев’ятирічних друзів – Сашко на прізвисько «Біленький» і Петрик, який отримав прізвисько «Професор», бо дуже любить читати і багато знає. Хлопці описуються як протилежності, але це аж ніяк не заважає їхній дружбі. 

Вони звичайні хлопчаки, які люблять канікули, але й непогано навчаються, а ще обоє сучасні, розуміються у комп’ютерах та мислять сучасними категоріями, тому в їхній мові можна зустріти і слова, властиві підліткам, і згадки про популярні фільми, книги, телевізійні передачі. Проте, авторові вдається залишатися в межах нормативної мови, що є безумовною чеснотою цієї книги.

Водночас ці діти дуже різні.

Комп’ютер займає важливе місце у житті хлопців, Сашко ласкаво називає свій комп «Залізякою» і сприймає як живу істоту. Тому не дивно, що саме з комп’ютера, який є вікном до віртуального світу, приходить прибулець з Інтернету.  Але головним героєм цієї історії, без сумніву, є симпатичний і кмітливий вірус Федько, чиї емоції не лише чути у барвистій мові, але й видно завдяки зміні кольору його шкіри.

Пропонуємо вам відеогляд трилогії Сергія Гридіна "Федько - прибулець з інтернетку", який ми створили в нашій бібліотеці.

Центральна дитяча бібліотека приєднюється до привітань і стверджує, що книги зіграли не останню роль у формуванні світогляду чи розумінні життя, однак виділити якісь конкретні досить важко. Тож читаймо, бо ми того варті, а хороша книга допоможе знайти себе і правильний шлях у житті!


Немає коментарів:

Дописати коментар