четвер, 10 лютого 2022 р.

Дівчата думають про все на світі

 11 лютого відзначаємо молоде, але дуже важливе свято – День жінок та дівчат у науці.

Попри поширення фемінізму, боротьби за права жінок, все ж рівності між статями поки немає… І йдеться не лише про мусульманський світ, у цивілізованих країнах в науковому світі жінки радше рідкість, аніж норма.

У кожній епосі були свої видатні жінки-науковці.

Свято запроваджене в 2015 році, щоб сприяти гендерній рівності. 

 Книжкова підбірка  


📘ЇЇ історія: 50 жінок та дівчат, які  змінили світ/К. Галліган; пер. з англ. О. Григорович. - Х: Вид-во "Ранок", 2019.

Це реальні історії жінок і дівчат, які не побоялися кинути виклик всьому світові: правительки, науковці, лідери думок... В книжці ви прочитаєте про Марію Кюрі, Рейчел Карсон, Ада Лавлейс, Гіпатія, Валентина Терешкова і ін. Для середного і старшого шкільного віку.

Чи знали ви, що 🙍Ада Лавлейс - перша програмістка у світі, народилася вона в 1815 році і була донькою  відомого поета-романтика лорда Гордона Байрона. Їй належать слова "Релігія для мене - наука, а наука - релігія."


📒Тіммеш, К. Дівчата думають про все на світі: Розповіді про винаходи, зроблені жінками; пер з англ. Т. Марунич. - Х: Вид-во "Ранок", 2020.

Дівчата думають про все на світі, і то є факт. Від підгузків для дітей до найтривкішого матеріалу, який застосовують у космосі. Історії жінок у цій книжці надихають. Хто знає, можливо, наступний патент стане твоїм?

Дівчата, навіть дуже юні думають про все на світі... Історія 🙍Беккі Шредер. Коли у NASA прочитали про її винахід, вони навіть не уявляли, що це дитина. Беккі створила інструмент, що дав людям можливість писати у темряві. Її винахід - дошка Glo-sheet. Для середного і старшого шкільного віку.


📔Дацюк, Г. Одна з нас: Незагублені історії. - Чернівці: "Букрек", 2020.

Історії, що оприявлені в книзі, розкажуть вам про українську жінку. Наші жінки долають стереотипи про те, що нам щось не під силу: пишуть книги, займаються наукою і беруть до рук зброю на Сході країни. Для старшого шкільного віку. Для прикладу - окрема історія про цю чудову жінку:

️🙍‍Оксана Кісь, науковиця, історикиня, антропологиня, докторка історичних наук. Авторка досліджень "Жінки в традиційній українській культурі"(2008), "Українки В ГУЛАГу. Вижити, значить перемогти"(2017), редакторка збірника "Українські жінки в горнилі модернізації" (2017) та ін.


📔Томас І. Марі Кюрі: Маленькі історії Великих Людей. - Львів: Вид-во Старого Лева, 2020. Чому Марі Кюрі стала однією з найвідоміших науковиць світу? "Я належу до тих, хто вважає, що наука приховує у собі неймовірну КРАСУ." Вона стала першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію. Відкрила два нові радіоактивні елементи: полоній та радій.

Книга для найменшого читача, з малюнками і графікою.


📗Ньюбері, Л. Дівчата за право вибору; пер з англ. О. Дятел. - Х.: Вид-во "Жорж", 2020.

Це мотивуюча книга з історії надзвичайних дівчат і їх боротьбу за право на власний вибір у буремні часи ХХ ст. Книга художня, з детективною нотою, для середнього шкільного віку.




Жінки, які надихнули цілі покоління, кожна історія однаково вражає і надихає.


Немає коментарів:

Дописати коментар