середу, 12 квітня 2017 р.

Круглий стіл "Мобінг /булінг в дитячому середовищі"

Ось і підійшов до завершення Тиждень дитячого читання в Центральній дитячій бібліотеці.  

     Круглий стіл, проведений 12 квітня  для учнів 8-Б ТСШ № 7, був присвячений психологічним проблемам мобінгу/ булінгу в дитячому середовищі. 
     
В кожному учнівському середовищі існує проблема мобінгу. Проблема мобінгу, як психологічна, була окреслена ще в 70-80-х роках минулого століття у Швеції, потім в Німеччині, Польщі та інших країнах Європи. 
      Тепер вона стала актуальна і для України. Поняття «мобінгу» (від англ. — натовп, глум й означає психологічний терор, який здійснює група по відношенню до особистості),поширення необґрунтованих чуток, висміювання, обзивання, непристойні жарти, плітки.
       А ось мобінг, здійснюваний в інформаційному просторі (електронні листи, месенджери в соціальних мережах, розміщення на відеопорталах (YouTube та ін.) непристойних відеоматеріалів, а також загрози за допомогою SMS-повідомлень або докучливих дзвінків) називається кібермобінгом.
Булінг (від англ. Bully - хуліган, забіяка) – психологічний терор, побиття, цькування однієї людини іншою.

 

  Люди звикли думати, що організаторами і виконавцями шкільного насильства (булінгу, мобінгу, кібермобінгу) стають фізично сильні, але інтелектуально нерозвинені діти з «неблагополучних» родин, які намагаються таким чином компенсувати свої проблеми.  Насправді, в цій групі можуть виявитися цілком «пристойні дітки пристойних батьків». Проблемність, звичайно, є, але іншого, швидше морального, порядку: готовність йти до мети по головах, невміння співпереживати і співчувати, спотворення моральних орієнтирів, гіпертрофоване прагнення до лідерства і популярності.

   Таку важливу для підлітків тему і піднімали у своїх виступах запрошені: Васильєва Л.П. - фахівець із соціальної роботи Тернопільського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, координаторка правоосвітнього напрямку Молодіжного центру розвитку "МІСТ" Гевко М.П., інспектор ювенальної превенції Тернопільського відділу поліції ГУНП в Тернопільській області Мацієвська А.В.

 Бесіду "Все про мобінг та булінг" провела Васильєва Л.П., тренінг "Основні цінності людини" та рольову гру "Повноцінна людина. Хто вона?"- Гевко М.П.,  профілактичну бесіду "Попередження насильства серед підлітків"-Мацієвська А.В. 



 

 Бібліотекарі  ж   ознайомили школярів із серією книг "Практична психологія для підлітків", відеороликами по даній темі  та провели гру "Таємний друг",основним завданням якої є протягом найближчих трьох днів зробити щось приємне і хороше для таємного друга. 


Радимо усім читачам блогу  також приєднатися до цієї гри і зробити щось приємне іншим інтернет - користувачам.
Все те, на що вистачить доброти і фантазії.
                          Адже, "скільки в людині доброти, стільки в ній і життя".
                                                       (Ралф Уолдо Емерсон).

Немає коментарів:

Дописати коментар