вівторок, 30 січня 2018 р.

Через Крути - у майбуття


Як сніги покривають землю, 
Як нам білим встелять путь,
Спом’янемо тую славу,
Що осталась нам з – під Крут

(Народна пісня)


Крути, 29 січня 1918 року... 

Символ героїзму та відданості нашого юнацтва та символ національної трагедії та безпечності. 100 років тому (1918) відбувся бій між київськими студентами і більшовиками під Крутами, де полягло в нерівній боротьбі 300 студентів. 
День 29 січня, день бою під Крутами, став трагедією української молоді й цілої української суспільності.
 Щоб будувати майбутнє, треба добре знати істинну історію, любити свою країну і гаряче бажати зробити її кращою. З метою збереження пам’яті про героїчні дні юнаків в обороні Волі України працівниками центральної дитячої бібліотеки проведено урок патріотизму "Лицарський подвиг юних українців". У  читальному залі  бібліотеки діє ювілейна книжкова виставка - спомин 
 «Через Крути - у майбуття» / до 100 - річчя бою під Крутами /
Бібліотекар Намисняк В.С. провела огляд літератури по даній темі та ознайомила школярів з книгою Сороки Ю.В. "Бій під Крутами".

  На захід був запрошений Директор Музею історії ТНЕУ Віталій Григорович Михайлиця, який більш детальніше розповів восьмикласникам ЗОШ № 16 про героїчні події буремного 1918 року та  про   легендарних юнаків, які першими згоріли на жертовному вогні в ім’я самостійної України. Школярі бобачили і ознайомились з анонсом фільму, який готується до показу, що символізує юність яка горіла в Крутах.












Крути. Перші кіборги http://www.memory.gov.ua
Детальніше читайте на Громадському радіо:

https://hromadskeradio.org/programs/kyiv-donbas/biy-pid-krutamy-shcho-naspravdi-vidbuvalos-29-sichnya-1918-roku-na-chernigivshchyni


Сьогодні, через 100 років після тих подій, символізм подвигу героїв Крут набув нового звучання, коли наші співвітчизники не на словах, а як і їх попередники – зі зброєю в руках, стали на захист рідної землі.
https://www.youtube.com/watch?v=b1_dPe6EAMA

.... Крути і нині дотикаються проминями гіркотної печалі кожного українця. Історію створюють люди. І нове покоління обирає чи то власний тягар непевності, чи смолоскип палаючої свободи. Крутянці обрали волю - вони виявилися свідомішими від більшості своїх ровесників, навіть мудрішими за деяких  великодержавних мужів того часу. І заплатили дорогою ціною - власними життями. Іх давно оплакали батьки і неціловані наречені. 
Їх і досі оплакує Україна.



Немає коментарів:

Дописати коментар