середу, 17 січня 2018 р.

Таїнство українського Різдва




    Різдво. Зірок крижинки на ялинці.
          Вже батько дідуха приніс до хати,
  І я беру торбинку на гостинці,
       Душа бринить - іду колоядувати.
С. Галябарда
     Різдво – свято таємниче та сповнене легенд, містики, дива. А все тому, що воно знаменує народження Ісуса Христа у Віфлеємі. За християнськими віруваннями, Бог послав Ісуса на землю для спокути гріхів та порятунку людства.   Це свято дає відлік сучасній історії – літочисленню нової ери. Але і нині воно не втрачає своєї значущості для людей у всьому світі. Воно приходить до нас завжди вчасно, завжди тоді, коли ми його найбільше потребуємо. Різдво маленької Дитини, яка вмістила в маленькому серденьку вселенську любов. Воно народжується із передчуття. Ось-ось має статися щось таємне і трепетне, ось- ось мають запалати у темряві золоті світлячки великої Радості.
    Різдво – це сплетіння народних і християнських традицій, прадавніх вірувань та сучасних обрядів, сімейних традицій та незмінних атрибутів, як то ряжені, різдвяні ігри, пісні та ворожіння.
     На Різдво – 7 січня – віряни славлять Ісуса, а для цього прикрашають будинки. Один з основних атрибутів свята – вбрана ялинка з Віфлеємською зіркою нагорі, що символізує євангельське дерево. Гілки ялинки в Україні уже традиційно прикрашають солодощами.
      На стіл часто ставлять Дідуха – так називають сніп пшениці чи вівса, що має чотири ніжки та безліч вузлів і має принести господарям добробут на увесь рік.  В дохристиянські часи "дідух" був уособленням божества - опікуна людської спільноти, прадіда. "Дідух" - із старослов'янської мови "дух предків" - це перший зажинковий сніп, або останній (обжинковий) у деяких регіонах.
Вважалось, що саме на цей сніп (Символ прапредка) злітаються душі, яких запрошують у ці святкові дні до Святої вечері.

Натомість на західній Україні замість Дідухів у хаті з’являються "павучки" на згадку про павутинки, що за легендою врятували Христову сім’ю від воїнів Ірода. Їх роблять з соломи, тоненьких дерев’яних прутів або дроту. Місця сплетінь прикрашають свічками, квітами або навіть ялинковими прикрасами.
 17 січня в центральній дитячій бібліотеці відбулась година народознавства "Таїнство українського Різдва",  на яку були запрошені учні  5-А класу школи-колегіуму ім. Йосипа Сліпого. Школярі прийняли участь у вікторині "Зимові свята українців", ознайомились з новинками літератури  "Містерія Різдва". Більш детальніше про різдвяну атрибутику українців юним читачам розповів, а потім і провів невеличкий майстер-клас по виготовленню павуків народний майстер, працівник обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Ярослав Осадца.






Школярі прийняли активну участь у конкурсі на кращу колядку та щедрівку. 

Перемогу отримала активна читачка бібліотеки Куліч Софія. 


https://www.youtube.com/watch?v=qc7Bu8P-UMA
19 лист. 2017 р. - Автор відео SiriySergiy
Слова Сергія Сірого. 
Музика і виконання Юлії Шпинди-МАл





Немає коментарів:

Дописати коментар