середу, 14 березня 2018 р.

Володимир Лучаківський - перший бургомістр-українець Тернополя


«На початку 1870-х років найвизначнішою постаттю поміж українців Тернополя і взагалі Поділля був молодий тоді адвокат Володимир Лучаківський. Активно займався народними справами і його призначили посадником (бургомістром) Тернополя, що у той час було немислимо, щоб українець обійняв таку високу посаду. Але це сталося завдяки його поміркованій політиці, вмінню дипломатично вирішувати проблеми, високій освіченості та авторитету серед різних верств населення», - так згадується перший тернопільський бургомістр-українець у тогочасних джерелах. 
 І саме з нагоди 180-ти літнього ювілею В.Лучаківського працівниками Центральної дитячої бібліотеки була проведена година історії "Феномен бургомістра Володимира Лучаківського". На захід були запрошені старшокласники ТЗОШ №9.
      Розповісти про цю непересічну ділову людину, славетного громадянина і бургомістра, великого працелюба, щирого патріота рідного міста та відмінного господаря люб"язно погодився директор Музею історії ТНЕУ  Віталій Григорович Михайлиця. 
        Віталій Григорович окреслив, що в той складний час, на зламі  двох, до краю напружених  століть - дев"ятнадцятого і двадцятого, В. Лучаківський обрав для міста єдино правильний шлях - набуття всіх прикмет технічного розвитку і прогресу цивилізації. Лучаківський мріяв прилучити Тернопіль до нового стилю життя та змінити провінційний і доволі відсталий Тернопіль, перетворити його на європейське місто, взявшись за головне: 
  • єлектрифікацію і телефонізацію міста;
  • спорудження водогону і каналізаційних мереж;
  • будівництва доріг, мостів;
  • навчальних закладів тощо.


Спілкування відбувалось у невимушеній атмосфері і чергувалося з переглядом тематичних відео матеріалів. 

https://youtu.be/IaRMXgmKfEs

Школярів особливо зацікавив перегляд фотоматеріалів Тернополя за часів Володимира Лучаківського. Не даремно ж  у книзі Ярослава Гулько "Невідомий Тернопіль", який презентувала присутнім завідувачка бібліотеки Надія Швець, Тернопіль до 1939р. називали "Маленьким Парижем".


  Старшокласники  також переглянули матеріали ювілейної книжкової виставки "Перший бургомістр Тернополя - українець", присвяченої 180-ій річниці від дня народження славетного правознавця, громадського діяча, 
патріота рідного міста.

. 
    

     Лише сучасники змогли належним чином оцінити заслуги першого бургомістра-українця.
     Щоби постать Володимира Лучаківського набула в місті популярності, у підручнику про історію обласного центру з’явиться окремий розділ про бургомістра-українця. Також його іменем названа  вулиця  Тернополя ,щорічна премія, яку вручають за вагомі заслуги у розвиток міста кращим тернополянам.
   Володимир Лучаківський був взірцем безкорисливого служіння громаді і ми повинні все робити для того, щоб  бути гідними нащадками славетного земляка. 

Немає коментарів:

Дописати коментар