четвер, 19 вересня 2019 р.

"Стій, мов скеля"... Іван Світличний

90 років від дня народження Івана Світличного.
"Вірші для дітей мають писати лише добрі люди, злим людям писати для дітей заборонено", - писав відомий український поет Іван Драч про Івана Світличного.

Сміливий, добрий і справедливий письменник, критик, правозахисник Іван Світличний (1929-1992) -  лауреат Державної премії  України імені Тараса Шевченка та літературної премії імені Василя Стуса.
Народився  Іван Світличний  20 вересня 1929 року на Луганщині.
Ім'я Івана Світличного стало відомим в літературних колах за чесну і мужню громадянську позицію, ерудицію, принциповість.
Світличний був натхненником руху «шістдесятників», неформальним духовним лідером, до нього тулились різні люди — молоді письменники, художники, вчені, журналісти. В січні 1972 року з великою групою українських письменників був заарештований. В таборі став авторитетом для всіх засуджених дисидентів.


Відомі цитати письменника:
  • Вітчизна — це не хтось і десь, Я — теж Вітчизна.
  • Поезія — свобода серця.
  • Голову покласти - ще не значить впасти...
Сучасна українська дитяча література,  у своєму арсеналі має дві збірки поезій Івана Світличного «Як гусак говорив : «Так – так – так» (Київ, 1992), «Побрехеньки для Яремки» (Київ, 2000).  Дитячі твори письменник присвятив своєму племінникові Яремі.

Поезії, що увійшли до цих збірок, розраховані на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Найчастіше у своїх дитячих віршах письменник оспівує зайчиків, ведмежат, півників, курей – найулюбленіших персонажів малюків. Завдяки фантазії письменника ці герої ожили й залишилися назавжди в літературі. Частина творів побудована у формі небилиць:
Півень – горлопан хвостатий –
Закричав на все село:
 –  Гей, ви, соні, годі спати!
Гляньте, сонце вже зійшло.
Тільки хто того не бачив,
Тільки хто того не знав.
Сам він – соня, сплюх леда






–            Не Ярема, а Хома.
А Хоми у нас нема,
В нас Ярема. А Ярема –
З найчемніших чемів чема.
Наш Ярема… Він такий у нас!
Та він!..
Про Ярему я окремо розповім.
Таким чином, гумористичні твори для дітей Івана Світличного розважають, відіграють роль психологічного розвантаження, слугують виправленню вдачі та запобіганню від негативних вчинків.

Немає коментарів:

Дописати коментар