середу, 4 грудня 2019 р.

Другий рік дарує своє сяйво зірка Сергія Сірого. ...


Над кожним старовинним містом з віками утворюється незриме сузір"я із зірок - душ городян, які у різний час прославили свою малу батьківщину. І десь на небосхилі над блакиттю Тернопільського ставу вже другий рік дарує своє сяйво зірка Сергія Сірого. Поет-пісняр і журналіст, шляхетний батяр й автор гімну "Наш Тернопіль", член Спілки письменників - словянистів, заслужений діяч естрадного мистецтва України тепер уже з неба споглядає за рідним містом, якому присвятив щемливі ліричні рядки , що стали візитівкою й водночас гімном Файного міста:
 "Місто, де квіти і зорі
 Зводять кохання мости, 
Де став є, що схожий на море...

Тернопіль - це ти!"
Загалом перу Сергія Сірого належить понад дві сотні покладених на музику віршів, що й нині звучать на вітчизняній та зарубіжній естраді. Та одним із найкращих своїх творів він вважав пісні "Серце плакало" ( присвячено героям Небесної сотні) та "Молитва за Україну" - своєрідний гімн українського народу й "одвічній правді на землі". 
Літератор встиг створити й чимало творів на духовну тематику. Можна не ходити щодня до церкви, але мати Бога в серці. Погано те, що в наш час, на жаль нерідко трапляється навпаки, - згадує пан Сергій. А ще напівжартома якось зазначив:- "Добрих людей не так вже й багато, тому ми повинні гуртуватися". Він написав український текст знаменитого "Ameno", слова пісень "Божа ласка", "Бог - це любов", 
"Храм душі", вірш "Подякуй Богу" та багато іншого. 
Влітку 2016 р - тернопільський поет-пісняр разом з українським відомим співаком і композитором, переклачем романів про Гаррі Поттера Віктором Морозовим створили батярську пісню "Нема ліпше Тернополя". Для Морозова ця тема звична, то для Сергія Сірого написання своєрідного гімну файним батярам стало приводом глибоко зануритись в атмосферу минувшини, гармонійно поєднавши її із сучасністю. 
Тричі коронований. Нині на честь митця у Києві на вул. Івана Мазепи зростає дерево його пам"яті. За життя письменник двічі ставав лауреатом престижного Міжнародного літературного конкурсу "Коронація слова".
 Та навіть вже коли його душа відлетіла в небуття, у 2018 митецьще тричі (!) отримував "Корону": одразу "золото" і "срібло" вибороли дві пісні для дітей, а твір-реквієм "Чорний ворон", присвячений нашим захисникам, які боронять східні кордони України, отримав спеціальну відзнаку в номінації "Пісенна лірика". 
У 2019 році Сергій Сірий удостоївся 
високого звання "Почесний громадянин
 міста Тернополя" посмертно. 
11 листопада йому мало виповнитись 60 років. Це ім"я вписане в історію Тернополя, як єдиного з тернопільських 
літераторів. 
В обласному каєзнавчому музеї відкрита виставка "Ім"я вписане в історію Тернопілля", присвячена життю та творчості Сергія Антоновича Сірого в експозиції - численні диски, книги, нагороди, фото, а очі його ніби промовляють: - "Нема ліпше Тернополя!" 
Коли на небі запалюються зірки, над ставом і древнім Тернопільським замком піднімається блакитна зірка, світло від якої нагадує блакить погляду Сергія Сірого. Поет із небес спостерігає за рідним містом. ...  

Немає коментарів:

Дописати коментар