четвер, 23 січня 2020 р.

Антарктида - Королева холоду. 200-річчя відкриття.


На початку 2020 року світ відзначатиме 200-ту річницю відкриття Антарктиди.

Україна, як член клубу держав, які ведуть дослідження в Антарктиці, готує низку захопливих заходів, присвячених цій даті.

Україні важливо поширювати інформацію як серед своїх громадян, так і у світі про участь та роль українців у відкриттті шостого континенту і в досліджденні, які ведуться в Антарктиці.

Український період вивчення Антарктичного континенту, району Аргентинських островів та прилеглих архіпелагів, офіційно розпочато в 1996 році, коли британська станція "Фарадей" стала українською станцією "Академік Вернадський". Проте це зовсім не означає, що лише з цього часу українські вчені зайнялися вивченням Антарктиди. Наші земляки брали участь у найперших експедиціях і в ранніх дослідженнях Антарктиди, а згодом протягом років працювали в рамках радянських антарктичних експедицій.
Символом Антарктиди  є пінгвіни.
Після розпаду СРСР Росія оголосила себе його спадкоємницею, а відтак на прохання України в рамках розподілу активів колишнього СРСР передати одну з пяти функціонуючих на той момент антарктичних станцій відповіла відмовою.

Шостого лютого 1996 року над антарктичною станцією "Фарадей", яку Велика Британія передала Україні, вперше був піднятий синьо-жовтий прапор і станція, вже під назвою "Академік Вернадський", почала свою нову історію. Це був жест доброї волі уряду Британії.

Станція  працює цілий рік і головне призначення - проведення наукових досліджень в Антарктиці, є метерологічною та георгафічною обсерваторією.



Про роль українців в дослідженні Антарктиди можна прочитати в дитячому журналі  "Паросток."
Використана література:
Олексюк Б. До відзначення 200-річчя відкриття Антарктиди в Україні [Текст]/ Б. Олексюк// Паросток.- 2019. - №4.- С.33-44.


Немає коментарів:

Дописати коментар