вівторок, 4 лютого 2020 р.

Світової слави графік. Есе про Якова Гніздовського

Тернопільщина вшановує видатного земляка, художника світової слави Якова Гніздовського, якому виповнилося би  105 років з часу народження.

Графік, живописець, кераміст і мистецтвознавець, його імя відоме не лише в Америці, де він прожив більшу частину свого життя, ай на всіх континентах.
Шлях до визнання Якова Гніздовського пролягав через Львів, Варшаву, Загреб, Париж, Мюнхен, Нью-Йорк. А в  Україну, зокрема на Тернопільщину, світової слави художник повернувся чи не в останню чергу - після проголоршення Незалежності. 

Наше есе - про книжкову графіку Якова Гніздовського.

Книжкова заставка. Гравюра на дереві,1947. 


У доробку Я. Гніздовського - оформлення титульних сторінок книг "Слово о полку  Ігоревім", і "Історія Русів" (1956), "Козаки в Московії" Ю. Липи (1957), "Зібрані твори" Б.-І. Антонича (1967), діспорних часописів "На слідах", "Авангард". 
"Слово о полоку Ігоревім." Гравюра, 1950.

Художник до кінця життя працював для українських видавництв діаспори. 
Він оформив сотні книг та періодичних видань."Їх так багато, - зізнавсь Я. Гніздовськтй, - що часто я певний, чи деякі зробив я, чи, може,  хто зробив інший.  Для прикладу, варто згадати оформлені ним збірки віршів В. Симоненка "Берег чекань.", поем І. Драча в англійському перекладі Стенлі Куніца, літературно-критичних статей Ю Шевельова"Не для дітей", англомовні видання Джона Кінса, Самуеля Тейлора Куліджа, Томаса Гарді, Байрон "Мазепа" та ін.

Із вдячністю згадував український письменник із Німеччини І. Кошелівець, що Я. Гніздовський оформив всі його видання за кордоном книжки, а до монографій про Миколу Скрипника та Олександра Довженка створив і графічні портрети.

Виконав ескіз оформлення "Української літературної газети", що виходила в Мюнхені (ФРН) протягом 1955-1960 років, і популярного журналу "Сучасність", на сторінках якого також публікував есе про художників, мистецтвознавчі матеріали.

Одним із здобутків стала книжка "Екзотична флора" (1972) Д. Вульфа, в якій вміщено дереворізи художника. Американський інститут графічного мистецтва заніс це видання до переліку п"ятдесяти найкращих книжок року.

Значимою у культурному житті США стала збірка поета Джеймса Вайла "Дві поезії до двох Гравюр," яку оформив наш земляк.

Та найбільше дбав Я. Гніздовський про високу мистецьку ватрість передусім книжкової графіки. Він охоче відгукувався на звернення багатьох авторів красного письменництва, радився з ними, що кожне видання мало своє самобутнє обличчя. Силу свого таланту вклав в істороико-краєзнавчий і літературний збірник "Чортківська округа", який видали в діаспорі Наукове товариство ім. Т. Шевченка та Український архів у багатотомній серію.


Незаперечні успіхи мистця і в царині книжкового знаку. Понад п"ятдесят із них увійшли до книжки "Гніздовськимй: екслібрис" (1986), яку Американський інститут графічного мистецтва назвав однією з найкращих тогорічних публікацій у США.

Заслуговує на увагу і те, що художник створив проект нової української абетки. На думку Я. Гніздовського, запроваджений Петром Першим "гражданский шрифт" сповторює давньоруську кириличну азбуку. У кожній букві українського алфавіту мистець вбачав магічну силу, прагнув оригінально зобразити кожний знак заглавної назви, що привернути увагу до книги читача. В оформленні обкладинок автор виділяв певну літеру, подавав чіткий малюнок, що символічно уособлював зміст книги. Він прагнув "зрушити наше письмо із застою" в якому воно перебувало, і збудувати його.

Творчість Якова Гніздовського засвітчує - він був співцем української землі на американському континенті.

Рекомендований аналітично-бібліографічний список літератури: 

1. Яків Гніздовський: Малюнки. Графіка. Кераміка. Статті/ Я. Гніздовський. - Нью-Йорк: Вид-тво "Пролог",1967. - 178с.:іл.
Унікальне видання творчості Якого Гніздовського, статті, нариси написані і зібрані ним самим. Мистець від 1949 року  жив і творив у США.  В книзі він звертається до української культури і європейського мистецтва. Велика добірка ілюстрацій . Розрахована на поціновуваців мистецтва, краєзнавців і науковців.

2. Степовик Д. В.  Яків Гніздовський: Життя і творчість/ Д. Степовик. - К.: Вид-тво імені Олени Теліги, 2003. - 224с.:іл.
Монографія висвітлює життєвий і творчий шлях Якова Гніздовського(1915-1985), більша частина життя якого пройшла у США. В книзі описані успіхи мистця у мистецтві і гравюрі: портрет, пейзаж, натюрмот, ікона, екслібрис, книжкова ілюстрація, прикладна графіка. Багато малюнків і ілюстрацій з творчості Я. Гніздовського. Розрахована на науковців, краєзнавців і всіх поцінувачів мистецтва.

3. Степовик Д.В. Пробудження царівни Якова Гніздовського /Д. Степовик. - К.: ТОВ "Атлант ЮЕмСі", 2007. - 63с.:іл.
У нарисі висвітлюється життєвий і творчий шлях уроженця Тернопільщини, одного з найвидатніших українських мистців -  Якова Гніздовського, твори з мистецтва  якого зберігаються в 30 музеях і бібліотеках, зокрема в Бостонському музеї образотворчого мистецтва, Бібліотеці Конгресу США, Публічній Бібліотеці в Нью-Йорку, Національному музеї американського мистецтва у Вашингтоні, в Україні - в  Національному художньому музеї в Києві, музеях Львова, Тернополя.  Розрахована на науковців, краєзнавців і всіх поцінувачів мистецтва.

4. Виставка творів з нагоди 100-річчя від дня народження україно-американського мистця Якова Гніздовського: каталог. - Київ, 2015. - 88с.:іл.
Видання здійснено за підтримки Посольства США в Україні. Повноформатний каталог творів Якова Гніздовського. Виставка є ретроспективою графічного надбання талановитого художника, який став знаним у світі та, на жаль, ще досить мало відомий в рідній Україні.  Український графік прославився в Америці, у чому різниця між дереворізом та дереворитом. Розрахована на науковців, краєзнавців і всіх поцінувачів мистецтва.

5. Яків Гніздовський. 1915-1985: 13 карток  - Тернопіль, 2015. - 13с.
Представлена графіка (дереворізи, лінорити і офорти) охоплює період від 1967 до 1984 року. Різні за тематикою естампи презентують багатогранність таланту Якова Гніздовського, філігранну майстерність у неповторності його творчої манери. Розрахована на науковців, краєзнавців і всіх поцінувачів мистецтва.

6.  Графіка Якова Гніздовського у збірках музеїв Тернопільщини: каталог. - Тернопіль, 2015. - 76с.:іл.
Тернопільщина вшановує та пополяризує творчі здобутки Якова Гніздовського постійним експонуванням його творів у музеях області. Розрахована на науковців, краєзнавців і всіх поцінувачів мистецтва.

7. Бубній П. Яків Гніздовський: довга дорога додому. 100-річчю з дня народження мистця присвячено/ П. Бубній. - Тернопіль: ТзОВ "Терно-граф," 2015. - 40с.:іл.
Творчість Якова Гніздовського українці почали відкривати для себе вже в роки незалежності. А він завжди тужив за рідною землею і заповів поховати себе в Україні. Книга розрахована на масового читача, з ілюстраціями.

8. Яків Гніздовський: "Життя людини - тільки недосконалий відблиск її влвсної мрії":бібліографчний покажчик. - Тернопіль, 2015. - 192с.
Біблографічний покажчик має на меті допомогти науковцям, краєзнавцям,  шанувальникам українського мистецтва осягнути велич дивовижного  таланту Якова Гніздовського.




Немає коментарів:

Дописати коментар