середу, 20 січня 2021 р.

Соборність України:- від ідеї до сьогодення

      Напередодні дня Соборності в Ценральній дитячій бібліотеці відбулась онлайн-коференція на тему "Шлях до волі: від Крут до Соборності України", об"єднавши дві знакових події в історії України.
       Ідея єдності і соборності батьківських земель – так само, як і ідеї незалежності, державного суверенітету, сильної централізованої влади, - є головним змістом державницької ідеології більшості народів світу. Не став винятком і наш український народ. 
   Українська революція 1917-1920 років зробила реальністю мрію багатьох поколінь українців про об'єднання в єдину соборну державу. Вона увібрала в себе весь попередній багатовіковий досвід національно-визвольної боротьби українського народу. Саме в ці роки визвольних змагань з надзвичайною силою розкрилися творчі сили, свободолюбство і національний дух українського народу. 
     Згадаймо бій під Крутами, який став ще одним кроком до об'єднання ЗУРН і УНР, що  утворилися внаслідок двох імперій після І світової війни. Державне існування України стало історичним фактом.
        І саме про це йшла мова в історичній довідці, яку представив учасникам онлайн-конференції  директор музею історії Західноукраїнського національного університету Віталій Михайлиця. Бібліотекарі підготували виставку - міркування "В єдності сила і міць держави". 
  
 Учасники конференції мали можливість переглянути  
слайдпрезентацію "Історія Соборності у світлинах" та відеопрем"єру книги Юрія Сороки "Бій під Крутами", які підготували бібліотекарі. 

Акт Злуки 22 січня 1919 року - подія величезного історичного значення. Навіть залишившись тоді нереалізованим, ідеал соборності українських земель упродовж багатьох десятиліть виступав визначальним чинником національної консолідації, виявом генетичного прагнення українства до територіального й духовного єднання. Цілісність етнічної території стала фундаментальною підвалиною відродження сучасної незалежної, соборної України. Наше завдання - зберегти і примножити державотворчий потенціал ідеї соборності як запоруки нерозривності і єдності державного організму, поступального соціально-економічного і духовно-культурного розвитку України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар