середу, 12 грудня 2018 р.

Святий Миколай - справжня особа?


svyatoy-nikolay1




Так, Святий Миколай (Ніколаус) – це реальна особа, візантійський єпископ, що прославився своєю любов'ю до дітей і допомогою бідним. 
Так сталось, що ми пов’язуємо Святого Миколая лише з солодкими подарунками діткам під подушку і часто навіть не здогадуємося про історичні початки свята та 
особливості відзначення цього свята нашими предками. 
За переказами, Святий Миколай народився в родині багатих греків-християн, котрі довго не мали дітей і в молитвах пообіцяли Богу, що віддадуть своє дитя на служіння йому. Миколай справді став священиком, а згодом – єпископом у Мирі (сучасна Туреччина). Коли його батьки померли, він отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах, а відзначився неабиякою щедрістю, допомагаючи бідним. 
Про його діяння за віки складено чимало легенд. Найвідомішою є оповідь про бідного чоловіка та його трьох доньок, котрих він не міг видати заміж, бо не мав для них приданого. Святий Миколай таємно, вночі, через вікно підкинув для кожної з сестер шматок золота (за іншою версією, скидав у хату через димар), таким чином не допустивши, щоб дівчата заробляли на життя неправедним способом.
Саме цю легенду вважають початком традиції підкладати дарунки від імені Святого Миколая. Згодом це стали робити в день смерті Святого – 6 грудня за григоріанським календарем та 19 грудня – за юліанським. 
Кажуть, традиція дарувати подарунки дітям на свято розповсюдилась Європою із середньовічної Німеччини.
Її перейняли Австрія і Польща, а далі - й Україна. Це підтверджується тим, що в Україні звичай класти дітям подарунки під подушку. 
Із святом Святого Миколая, наші любі читачі  дорослі й маленькі! 
Хай Святий береже ваші родини й піклується про ваших рідних та близьких!

Немає коментарів:

Дописати коментар