середу, 5 серпня 2020 р.

Іван Франко “Лис Микита” (130 років з дати друкування)


Цьогоріч минає 130 років від часу написання славетної поеми-казки Івана Франка "Лис Микита".
 Це був текст, на якому зростали не лише малі Франчата, а й формувалося і національно дозрівало покоління Українських Січових Стрільців та вояків Української Галицької Армії - покоління людей честі та чину. 

   Вперше надруковано у журналі “Дзвінок”, 1890, № 3-4, с. 6-21. Твір складався з 9-ти пісень. У наступному році цей журнальний варіант виходить окремою книжкою під назвою “Лис Микита”. З німецького переробив Іван Франко. Накладом редакції “Дзвінка”, у Львові, 1891″. Поема “Лис Микита” – єдиний з епічних творів І.Франка, який витримав п’ять прижиттєвих видань (1891, 1896, 1902, 1909, 1914), не враховуючи численних передруків частинами або уривками у шкільних читанках і різних періодичних виданнях. 
   А Михайло Грушевський з приводу скорого виходу у світ четвертого видання писав: «Чудова поема Івана Франка, що з високим талантом перенесла відвічну історію злодія лиса на український ґрунт і з незрівняним гумором розсвітила його хитрощі рисами українського (і особливо галицького) життя, давно стала в Галичині одною з найпопулярніших книжок у дитячої й дорослої публики, а тепер пробиває собі щодалі ширшу дорогу і на Україну росийську. Прегарна книжка для дітей, вона перечитується дозрілими людьми все з новою і новою насолодою».
   Оперне життя «Лиса Микити» почалося ще 1947-48 року, коли Франкову казку відобразив у нотному стані діаспорянин, уродженець Тернопільщини Іван Недільський, диригент і віолончеліст, композитор, який у зазначений період мешкав у німецькому Байройті, а згодом емігрував у США. На американському континенті у 1970-му прозвучала опера «Лис Микита» Василя Овчаренка, уродженця Ніжина. 
   «Лис Микита» — явище в українському музичному мистецтві: видовищне, сміливе, технологічне — це справжній бестселер, але вже оперний, для сімейного перегляду у якому органічно поєднуються розважально-авантюрний та сатирично-викривальні змісти і важко сказати, чого тут більше: людського в звіриному світі чи, навпаки, звіриного у людському.  
   «Лис Микита» І. Я. Франка залишається найпопулярнішою лектурою для дітей і дорослих від часу його виходу. І сьогодні він не втрачає своєї актуальності. А мультиплікаційні та музичні звернення до образу Франкового хитромудрого рудого крутія свідчать про велику потребу в осмисленні вічних проблем нашого існування. 


ЛІТЕРАТУРНА ВІКТОРИНА ДО КАЗКИ "ЛИС МИКИТА"

* Яким постає Лис Микита на початку твору ?
(Хитрим, сміливим, гордим, хвалькуватим).

* Куди вирішив піти Лис у базарний день і чоиу ?
(На торговицю у білий день, щоб вкрасти курку  цим доказати свою сміливість).

* Чи вдалося Лису Микиті виконати свої горді нахваляння? Яким постає він перед нами у скрутну для нього хвилину: таким же сміливим, гордим чи іншим?   (Боязливим). Зачитати слова з тексту, які це підкреслюють.

* Знайти і прочитати опис Лиса після неприємного перебування у діжці?

* Як повівся Лис після невдалого полювання? Чому він вирішив "добре виграти на своїй подобі"? 
(Бо був хитрий, а ще побачив, що звірі тремтять перед ним).

* Чи схвалюєте ви його поведінку ?

* Яким царем був Лис ?    (Несправедливий).

* Як звірі розправилися з Лисом?  Чому вони так зробили зі своїм царем?

* Що відчули ви, дізнавшись, як звірі викрили хитрого Лиса?

* Чого вчить нас цей твір ? Проти яких людських вад спрямована ця казка?

Немає коментарів:

Дописати коментар