пʼятниця, 14 серпня 2020 р.

Народні традиції та звичаї «Прийшов спас - пішло літо від нас»...

Свято Маковея — це поєднання двох світів,  народних українських та християнських традицій. 14 серпня - Медовий спас, освячують букети-обереги. Такий букет називають маковійчик. Він складається з польових трав і квітів – калини, соняшника, материнки, волошки, чорнобривців, м’яти, буркуна, колосків вівса, полину і обов’язково макових голівок.  Cпаси – це три християнські народні свята на честь Ісуса Христа. Слово «спас» - скорочена назва, створена народом, від форми «спаситель» (рятівник), яким церква вважала саме Ісуса Христа.
 Існують три Спаси – 14, 19 і 29 серпня. 

Перший Спас збігався із початком сівби озимини. Селяни освячували насіння, воду, мак, мед. Тому свято у народі має ще кілька назв – Маковія, мокрий, медовий Спас. За традицією на службу в храм необхідно взяти баночку меду нового врожаю, мак і воду. Освячений мед заведено залишати у церкві як милостиню. Є навіть приказка: “Медовий спас - навіть жебрак медку спробує”.

19 серпня у православних християн (6 серпня – у католиків) в Україні урочисто відзначався Яблучний Спас або Преображення Господнє. За церковними канонами, саме у цей день відбувалося чудесне преображення Ісуса Христа, яке побачили його учні. У народі в цей період закінчували збирати хліб.


29 серпня відзначали Оріховий Спас (Спас на полотні), тобто свято перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа із м.Едесси в Константинополь. По селах у цей період закінчувались жнива, сіяли озиму. Селяни відтоді починали торгівлю, активне ярмаркування.

Немає коментарів:

Дописати коментар