вівторок, 6 вересня 2022 р.

ЗАЛЬТЕН, Фелікс - 153 роки австрійському письменнику і найважливіша книга його життя ....

 #Іменинник_дня

ЗАЛЬТЕН, Фелікс (Salten, Felix; автонім: Зальцман, Зигмунд — 06.09.1869, Будапешт — 8.10.1945, Цюріх) — австрійський письменник. Зальтен — автор цілого ряду романів, новел, драм, оповідань, статей, нарисів, проте найважливішою книжкою його життя стала невелика повість "Бембі". Майбутній письменник народився в Угорщині, а щоби здобути освіту, перебрався у Відень — столицю Австро-Угорської імперії. Через нестатки у сім'ї майбутній письменник не зміг здобути офіційної освіти, тому єдиним навчальним закладом Зальтена стала бібліотека. На прожиття він заробляв театральними рецензіями для віденських і берлінських газет і журналів, із часом заживши певної слави як авторитетний і дотепний журналіст. Зальтен увійшов у літературу як драматург, котрий зазнав впливу символістського театру М.Метерлінка, він автор багатьох збірок та творів. Однак справжньої літературної слави Зальтен зажив як автор "лісових" повістей для дітей і юнацтва ("Дванадцять зайців", "Бембі", 1923). Казка "Бембі" ("Bambi") розкриває перед читачем життя лісових мешканців у його суперечливій різноманітності. З одного боку, ліс сповнений масою див, незбагненних для розуму; різнобарв'я галявини, візерунок на крилах метелика, таємнича мова звірів і птахів створюють перед читачем світ, здавалося б, ідеальний, але, з іншого боку, світ "Бембі" існує за суворими законами боротьби. 

Автор показує, що ліс готовий прийняти доброту людини, якщо це істинна доброта, котра поширюється на всіх його мешканців, а не порожня сентиментальність — блакитний бантик на шиї прирученого оленятка. "Закон життя — це боротьба", — скаже у фіналі казки змужнілий Бембі. Але розуміння цього закону не робить Бембі жорстоким — його серце назавжди зостанеться відкритим для добра.

Книга та її герої здобули всесвітню славу, вона перекладена чи не всіма мовами світу. У 1942 р. американський художник В. Дісней поставив мультиплікаційний фільм

"Бембі". 

Ця книга є у фонді Центральної дитячої бібліотеки, та очікує на свого допитливого читача.

Немає коментарів:

Дописати коментар