неділю, 11 вересня 2022 р.

Майстер літературних шедеврів Вільям Сідні Портер-160 ...

 #Іменинник_дня

Народився 11 вересня 1862 в Грінсборо штату Північна Кароліна. Батько О.Генрі був лікарем. Матір померла коли хлопчику було три роки..

Портер закінчив середню школу у 1876 році і вступив до вищої школи Ліндсей Стріт. Тітка стала йому опікуном у 15 років. Після школи (в 16 років) почав працювати в аптеці у дядька продавцем і фармацевтом (1878). Швидко навчався і через рік, в 1879 році, отримав ліцензію фармацевта. Через три роки, в 1881 році, поїхав до Техасу, так як у нього були серйозні симптоми захворювання на туберкульоз, і було потрібно змінити клімат. Там він жив на ранчо сина знайомого доктора Холла – Річарда Холла, допомагав в роботі (раз-два в тиждень привозив пошту з містечка Конулла, допомагав з приготуванням їжі для ковбоїв), але не працював, не одержував платню і не платив за їжу та дах над головою. Через два роки, вилікувавшись і зміцнівши, переїхав до міста Остін (Техас), де  працював бухгалтером у фірмі нерухомості, креслярем в земельному управлінні. Після цього став касиром і бухгалтером в одному з банків Остіна. Був звинувачений в крадіжці — і півроку ховався від правосуддя в Гондурасі, потім в Південній Америці. Повернувшись в США, був засуджений і посаджений у в’язницю, де провів три роки (1898–1901). Перебуваючи в ув’язненні Портер написав кілька літературних творів. Тоді ж узяв псевдонім – О. Генрі (іноді підписувався як Олів’є Генрі). До написання творів його підштовхнула відсутність грошей, щоб привітати доньку з Різдвом. О.Генрі став успішним письменником коли відбував термін у тюрмі. 

Перша розповідь письменника була опублікована в 1899 році ( «Різдвяний подарунок Діка – Свистуна») в журналі  Мак- Клюрс. Перший роман «Королі і капуста» був надрукований  в 1904.  Відомі твори О. Генрі: «Чотири мільйони» (1906), «Серце Заходу» (1907), «Шляхетний шахрай» (1908), «Шляхи долі» (1909), «Точні справи» (1910) та інші. Майже все життя О. Генрі присвятив написанню коротких оповідань з несподіваними поворотами сюжету. Лише наприкінці життя О. Генрі зайнявся романами. Наприкінці життя Портер страждав цирозом печінки і діабетом. Портер помер 5 червня 1910 в Нью-Йорку у віці 47 років. Через кілька років після смерті письменника була заснована премія О. Генрі .  

 

Що ж до читацької любові до нього, то вона незмінна: О.Генрі, як і раніше, посідає постійне місце серед авторів, яких люблять перечитувати в багатьох країнах світу. 
Центральна дитяча бібліотка читає на свого читача.

Немає коментарів:

Дописати коментар