четвер, 13 вересня 2018 р.

Булінг в дитячому середовищі

Тільки  розпочався новий навчальний рік, 
а суспільство знову гостро піднімає проблему
насильства серед дітей.    Соціальна нестабільність, що склалася у сучасному суспільстві, зумовлює зростання різних відхилень в особистісному розвитку та поведінці підлітків. Це підвищена тривожність,духовна спустошеність, байдужість, цинізм, жорстокість, агресивна поведінка. Особливу увагу привертає проблема насильства в дитячому середовищі, що отримала назву шкільне цькування, а у міжнародній термінології – булінг. 

Україна - в першій десятці країн Європи за його поширеністю з-поміж 11-15-річних школярів. Вона залишила далеко позаду не лише найбільш соціально благополучні Данію чи Норвегію, але й, приміром, Угорщину та Грецію. Такі дані наводить ВООЗ.
     Торік 67% українських дітей або були жертвами, або кривдниками, або свідками булінгу, за даними ЮНІСЕФ. Чверть із них безпосередньо зазнали цькувань. 48% цих дітей нікому не розповіли про пережите.
    Чи не вперше в Україні заговорили голосно й відверто про цю проблему. Ще зовсім недавно ми й не чули таких слів, як: булінг, мобінг, а сьогодні  вони на слуху майже у кожного, чиї діти начаються у школі. 

    Працівники центральної дитячої бібліотеки не могли бути осторонь цієї проблеми і організували у бібліотеці круглий стіл "Булінг у дитячому середовищі" за участю головного спеціаліста відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Головного териториального управління юстиції у Тернопільській області Атаманчук Нелі  Михайлівни. 

  З інформаційним повідомленням про поняття та види насильства  виступила головний бібліотекар  ЦДБ Ставська Г.О. .


  

Учні 5- Б класу школи - колегіуму ім. Йосипа Сліпого прийняли активну участь у діалозі "Вербальний булінг,  кібербулінг".  Атаманчук Неля  Михайлівна провела  заняття з елементами тренінгу "Попередження насильства та булінг у школі". Юні користувачі переглянули декілька відеороликів по даній темі.
Бібліотекарі  ж підготували  пам"ятку "Поради, як уникнути булінгу."
Важливо розрізняти дружнє піддражнювання і булінг. Булінг — це агресивна поведінка, що повторюється, а піддражнюваня є поодиноким випадком і не ставить за мету заподіяти людині шкоду.  Якщо ти став свідком булінгу чи його жертвою, обов’язково постарайся припинити це, а коли не виходить — повідом дорослих.

Скажемо БУЛІНГУ  - СТОП!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар