середу, 26 вересня 2018 р.

БІБЛІОФЕСТ - VIII "Тернопільські читання по - особливому"

        Розпочався  Бібліофест   презентацією арт-буків про духовних світочів Тернопілля під назвою "Мого народу гілочка тернова" у Катедральному соборі м. Тернополя.
       Центральна дитяча бібліотека представляла артбук "З вірою в Бога і рідну Церкву", присвячений дивовижному священнику, одному із символів переслідуваної, але незламної, нескореної , живої церкви  о. Євстахію Смалю.




      «Всюдисущий» отець  саме так називав о. Євстахія підпільний греко-католицький владика та віце - протоігумен Згромадження Найсвятішого Ізбавителя Филимон Курчаба. Життя цього єромонаха – один із небагатьох прикладів відданого і впевненого служіння УГКЦ після сумнозвісного Львівського псевдособору 1946 р. Душпастирство «для українців» у польських катедрах, відправа «хатніх служб» не тільки на Львівщині, але й на Тернопільщині, небезпечні поїздки до Латвії та Казахстану – далеко не повний перелік служіння отця та доказів його жертовності. Але, як відомо, така активна діяльність «уніата» у своєму еклезіальному просторі знаменувала відповідні «превентивні заходи» в радянському просторі, тобто заслання, нагляд і контроль КДБ, неодноразове побиття «хуліганами» й арешти.


      О. Євстахій пройшов вузьким і темним коридором греко-католицького підпілля в Україні від 1946 р. до відродження УГКЦ у 1991-му. Яким був цей шлях і що додавало сил, щоби продовжувати йти, а не збочити на безпечнішу територію? Остаточної відповіді від отця ми, на жаль, вже не почуємо. Нам залишилися тільки скупі факти та деякі спогади, які й спробуємо скласти в мозаїку у нашому артбуці.
Цьогож дня у бібліотеці відбулась зустріч з львівською письменницею Яриною Каторож.


 Захід відбувся під назвою "Творення світів. До чого треба бути готовим, якщо хочеш бути письменником."




















Немає коментарів:

Дописати коментар