середу, 28 листопада 2018 р.

До 130-річчя від дня народження Нобеліанта з м. Бучач



28 листопада в Центральній дитячій бібліотеці відбулося Нобелівське читання " Шмуель Йосеф Агнон і обітовані землі його серця", присвячене 130-річниці від Дня народження видатного письменник XX століття, класика єврейської літератури, уродженця м. Бучач. Йому першому серед народжених в Україні і першому серед тих, які писали івритом та ідишем, присудили Нобелівську премію в галузі літератури (1966 р.). Агнона порівнюють із Сервантесом і Гоголем, Кафкою та Достоєвським. Він талановито змалював історичний і психологічний портрет єврейства, створив світську літературу — сучасницю і сестру релігійної єврейської словесності. Цей великий майстер слова з Галичини все своє довге життя багато розповідав світові про українську землю та наш народ і леліяв багатовікову спорідненість долі, нерозривні зв'язки євреїв і українців.
 На захід були запрошені студенти факультету філології і журналістики, які з інтересом дізнавалися про цікаві і маловідомі факти з життя і діяльності Агнона, про які їм розповів у своєму виступі Юрій Федорович Ковальков - член Всеукраїнської спілки краєзнавців. Бібліотекарі виступили з оглядом літератури "Тернопілщина у творчості Нобелівського лауреата Ш. Й. Агнона. Про вшанування видатного земляка на Тернопіллі розповіла Ірина Едуардівна Кунеш - менеджер благодійного фонду "Хесед Бешт", донька Едуарда Кунеша, художника графіка, який намалював екслібриси до ювілею Агнона. 


Родзинкою став виступ студента кафедри театрального мистецтва факультету мистецтв ТНПУ ім.В.Гнатюка Ясінського Віктора, який прочитав оповідання письменника "Із недруга в товариша"; "Світло тори" під звуки скрипок у виконанні студенток кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва Надії Гарліньської та Марії Яковенко. 
 Приємно що на заході були присутні представники Тернопільської обласної 
організації "Єврейська община".
                                               
Працівники Центральної дитячої бібліотеки представили громадськості створений власноруч артбук " Шмуель Йосеф Агнон і обітованні землі його серця".












Немає коментарів:

Дописати коментар