четвер, 26 березня 2020 р.

Космічні плани і Україна в них

До зірок, панство. До зірок!
Україна в освоєнні космосу має свою історію, свій внесок. Сьогодні космічна галузь в Україні досить добре розвивається.
Космос - це крок до прогресу. Космічна галузь стимулює розвиток ряду суміжних галузей – електроніки, матеріалознавства, машинобудування, обчислювальної техніки та енергетики.
Одним з перших українців, які внесли найбільший вклад в розвиток космонавтики, став Юрій Кондратюк – людина, яка ще на початку 20 століття розрахувала оптимальну траєкторію космічного корабля для польоту до Місяця. Його розрахунки пізніше були використані американським космічним агентством NASA у місячній програмі «Аполлон», а запропонована ним траєкорія отримала назву «траси Кондратюка».  
Проект від "Книга-мандрівка - Україна", 4-та серія.
Безумовно, найвідомішим українцем, хто має відношення до космосу, є батько всієї радянської космонавтики Сергій Корольов: він доклав руку до більшої частини ракетно-космічної програми СРСР. Запуск першого супутника Землі і перший політ людини в космос пройшли за його ініціативою і під його керівництвом.
Ще одним українцем, який залишив значний внесок в космонавтиці, є Валентин Глушко: творець рідинних реактивних космічних двигунів. Під його керівництвом був створений проект космічного комплексу «Енергія»-«Буран».
Першим українцем, який побував в космосі, став Павло Попович, який в 1962 році провів на орбіті 3 дні в кораблі «Восток-4». А першим космонавтом незалежної української держави став Леонід Каденюк, який в 1997 році увійшов до складу міжнародного екіпажу американського шатла «Колумбія» і перебував на орбіті 15 днів.

“Космічні” плани і Україна в них
1. Справжнісінький «аналог NASA» планують створити в Україні. Це буде український аерокосмічний концерн, який об’єднає компанії зі сфери космосу та авіації. (NASA – Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору — агентство уряду США, засноване 1958 року для досліджень у галузі аеронавтики й космічних польотів. Штаб-квартира NASA розташована у Вашингтоні; основний майданчик — на мисі Канаверал у Космічному центрі Кеннеді у Флориді).Ми маємо думати про готові високотехнологічні продукти з високою доданою вартістю, які будемо експортувати по всьому світу. Саме такі може виробляти ракето-космічна галузь. І в перспективі – додати кілька відсотків до ВВП.NASA хоче залучити Україну до дослідження Місяця.

 2. Український Уряд у середу, 26 лютого 2020 року, зняв заборону на космічну діяльності приватними підприємствам.





















Українсько - американський стартап Firefly планує збирати 24 ракети на рік завдяки заводам у Техасі, Маямі і потужностям «Південмашу». Про це розповів засновник Firefly Максим Поляков (українець, україно-американський бізнесмен).
Стартап зараз закінчує виготовлення трьох ракет. У 2020 році він планує побудувати ще шість. У перспективі завод в Техасі буде збирати вісім ракет на рік. Ще один завод, який компанія будує в Майамі, плюс потужності українського Південного машинобудівного заводу імені Макарова («Південмашу») дозволять збирати 24 ракети на рік.

3. У США успішно запустили американсько-українську ракету «Антарес».
В американському штаті Вірджинія на острові Уоллопс у суботу, 15 лютого 2020 року , о 22:21 за київським часом із Центру космічних польотів успішно запустили американсько-українську ракету-носій середнього класу «Антарес».
За інформацією, ракета вивела на орбіту 13-й автоматичний вантажний корабель Cygnus, що має доправити на МКС корисний вантаж масою 3750 кг на замовлення NASA. Про ракету Ракета-носій складається з двох ступенів та космічного вантажного корабля Cygnus (третій ступінь).
На МКС (Міжнародна Космічна Станція)буде доправлено і космічну теплицю Plant Habitat-02, у якій вирощуватимуть редьку як експериментальну рослину.
Вирощування продовольчих культур у космосі – необхідна умова для майбутніх польотів на Місяць і Марс.
Окрім того, у Дніпрі зібрали космічний супутник для зондування Землі «Січ-2-1" Україна буде мати власний космодром.
4.У Херсоні планують створити перший український плавучий космодром. Створення такої платформи для запуску ракет ініціює Державне підприємство “Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова” (Дніпро), передає Укрінформ. На сьогодні Україна не має власного космодрому, хоча сам лише “Південмаш” спеціалізується на ракетобудуванні і здійснює зовнішньоекономічну діяльність з 23-ма країнами, в тому числі Європи. 
“Наші інженери шукали варіанти, розглядали багато питань. Потрібно все враховувати, адже деякі країни проти того, щоб над ними запускали ракети. Спільно з Укроборонпромом ми вирішили зробити таку платформу на херсонському підприємстві «Палада».
5. На горі Піп Іван у Карпатах на будівлі колишньої обсерваторії Білий Слон, яка знаходиться на реконструкції, планують встановити два телескопи – навчальний та для наукових проєктів, пов’язаних з космосом. Про це повідомляє Укрінформ.
6. У Центрі космічних досліджень на Львівщині проводять модернізацію найбільшого в Європі радіотелескопу.
Центр космічних досліджень і зв’язку в Золочеві (в народі «Азимут») розташований у мальовничій місцині серед кілометрів полів та лісів. Довкола нього тиша і спокій. Та на теперішній час – це найбільший подібний об’єкт в нашій державі (з окупацією Росією Криму, Україна тимчасово втратила більший центр поблизу Євпаторії). Центр у Золочеві складається з двох потужних антен, які з’явилися ще за радянських часів. Вони були інформаційним вікном всього СРСР у західний світ. Після завершення модернізації – це буде найбільший радіотелескоп у Європі! Подібні телескопи у Європі є, але вони однодіапазонні. Один приймач одного діапазону. А у нас планується багатодіапазонний. Буде одночасно декілька приймачів ловити сигнали з далекого космосу.

І на завершеня: Ви знаєте що в Тернопільській області є своя обсерваторія?Своя астрономічна перлина Тернопільщини . Це сучасна шкільна обсерваторія, яку відкрили у селі Лозова, що на Тернопільщин. Її облаштували у НВК “Лозівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ДНЗ” Байковецької об’єднаної територіальної громади. Відкриття обсерваторії відбулося 20 червня 2018 року.

Лозівська Астрономічна Обсерваторія відчиняє двері у Всесвіт 



Немає коментарів:

Дописати коментар