четвер, 2 квітня 2020 р.

Маловідомі факти в День його народження ... .

   АНДЕРСЕН, Ганс Крістіан
(Andersen, Hans Christian — 2.04.1805, Оденсе — 4.08.1875, Копенгаген) — данський письменник.
Про своє життя він розповів у автобіографічних нарисах "Казка мого життя " ("Das Marchen meines Lebens ohne Dichtung", 1847) і "Пригоди мого життя" ("Mit Livs Eventyr", 1855).  У 1843 р. він писав: "... я твердо вирішив писати казки! Тепер розповідаю з голови, хапаю ідею для дорослих — і розповідаю для дітей, пам'ятаючи, що батько і матір іноді також слухають і їм потрібно дати привід для роздумів!" Так виникали казки з подвійним адресатом: за захопливою фабулою — для дітей, а за глибиною змісту — для дорослих.  Україна у 1873 році, відкрила для себе Ганса Крістіана Андерсена. Тоді вперше українською мовою 24 казки данського письменника переклав М. Старицький ("Казки Андерсена з короткою його життєписсю"). Твори Андерсена російською мовою перекладала Марко Вовчок. Згодом, перекладали П. Грабовський, М. Загірня (М. Грінченко: 50 казок під назвою "Казки Андерсенови", 1906, 1918, 1919), Олена Пчілка, М. Рильський та ін. У перекладі О. Іваненко побачили світ збірки "Принцеса на горошині" (1956) та "Казки" (1964, 1970, 1977).  Інсценізації творів Андерсена, входили і входять до репертуару театрів України (Ужгород, Рівне, Севастополь та ін.). У 1953 році в Данії засновано міжнародну Андерсенівську премію для пошанування дитячих письменників, чия творчість здобула широкий резонанс. 
Цієї премії удостоєні українські письменники  
Б. Чалий і В. Нестайко. Фразу, яку він любив повторювати письменник: - "Я даю користь світові, а це і є сенс мого життя". До кінця свого життя Ганс Крістіан Андерсен зберігав дві найцінніші речі — олов'яного солдатика і троянду. 











Це були подарунки від дітей, 
які подякували казкареві за його талант. 
Дитинство майбутнього літератора було нелегким, навіть злиденним, але наполегливість; працьовитість зробили диво — згодом у Європі, а пізніше і в рідній Данії великого казкаря вітали цілі юрби його шанувальників, навіть сам король, єпископи і герцоги виявляли до нього свою прихильність. 
У Копенгагені в порту встановлено пам'ятник казковій героїні — Русалоньці, яка стала символом країни Данії.  Найвідоміші казки: "Принцеса на горошині", "Дюймовочка", "Стійкий олов'яний солдатик", "Оле-Лукойє", "Снігова Королева". Риси вдачі письменника, які допомогли йому досягти успіху - це наполегливість, прагнення здійснити свою мрію, працелюбство. 
Казки Андерсена  розкривають істинне у людині, її сутність. 

Немає коментарів:

Дописати коментар