понеділок, 27 квітня 2020 р.

Пропускаєм Чорнобиль крізь серце

Екологічний урок.

34 роковини аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію,  якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про чорнобильську катастрофу.
Чорнобильська трагедія стала символом мужності ліквідаторів, і пам'ятати про їхній подвиг є обов'язком українців. 26 квітня є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування всіх, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків.
Прип’ять 

"Місто-привид" - п’ята серія мультфільмів «Книга-мандрівка. Україна». Місто, де було перекреслене життя тисяч людей, і місто, яке дало шанс на життя рідкісним видам тварин, перетворившись на заповідник. Місто – пам’ятник трагедії, яка сталася 26 квітня 1986 року.
  О пів на другу ночі 26 квітня 1986 року на четвертому реакторі ЧАЕС сталися два теплові вибухи. Енергоблок був повністю зруйнований. Окрім України, радіоактивна хмара пронеслася десятками країн. Підвищення рівня радіації зафіксували у Європі та у Сполучених Штатах Америки. Лише у перші місяці після трагедії померла 31 людина.
Загалом ліквідовували наслідки катастрофи 600 тис. осіб. Серйозного опромінення зазнали вісім з половиною мільйонів жителів України, Білорусі та Росії.

Серед імовірних причин аварії — помилка персоналу, прорахунки під час будівництва або ж диверсія. Тодішня влада СРСР намагалася приховати масштаби трагедії. Першими про підвищення радіації написали у Швеції, за два дні після вибуху.
Навколо станції утворили 30-кілометрову Зону відчуження. Із забруднених районів вивезли близько 200 тис. мешканців. Щоб запобігти викидам радіації, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС накрили спеціальним "саркофагом". Його будували сотні тисяч добровольців і мобілізованих солдатів.

Співачка Руслана. Відео пам'яті всіх жертв Чорнобильської трагедії.


Земля була на грані вселенської катастрофи. Якби тоді вогонь не зупинили, вибухнули б ще 3 енергоблоки. На захист землі і народу України встали не лише пожежники, а й ті, хто брав участь у ліквідації аварії та будівництві захисної споруди – так званого об'єкта “Укриття”, який заховав залишки зруйнованого реактора. Це – робітники атомної станції, що залишились працювати після вибуху, атомники з інших станцій, водії машин, що прийшли на ліквідацію аварії. Це і льотчики гелікоптерів, з яких у воронку закидали пісок. Це і шахтарі, які під зруйнованим реактором будували фундамент саркофагу. На ліквідації аварії працювала велика армія медичних працівників, які надавали невідкладну допомогу всім, хто був у ті дні біля зруйнованого реактора.  Це були люди з усіх куточків України.
Давайте зробимо висновок найголовніший!
Природа в Чорнобилі показала, що відновлення можливе. Україна має проанонсувати себе, як країна, яка обрала шлях чистого життя в чистій екології. Чиста планета, здоров’я людей має стати пріоритетом. І, звичайно, як основа всього цього – чиста енергія.

Немає коментарів:

Дописати коментар