четвер, 7 травня 2020 р.

Книги про війну, які варто читати дітям . ...


     Війна – слово, що містить у собі страх, біль, розчарування, відчуття 
голоду, самотності та безвиході…Однозначно війна - це негативне явище, яке засуджує як письменник, так і читачі. Саме війна стає причиною втраченого дитинства. 
Контрастом є інша модель – модель
щасливого дитинства, яке можливе тоді, коли панує мир і спокій. 
Сучасний український читач дуже гостро сприймає тему війни і миру, оскільки вона є не тільки тим далеким світом історії, літератури, пам’яті, а й теперішнім буттям. 
Війна – один із шляхів неминучої боротьби зі злом, знищення 
противника виправдано кінцевою метою – перемогою справедливості, добра, любові та світової гармонії. При цьому часто превалює так звана «дитяча точка зору» на світ (світ очима  дитини) та зображені події. Власне такий підхід наближує твір до читача-дитини. В передень Дня памяті та примирення і Дня Перемоги над нацизмом пропонуємо вашій увазі 10 книг про війну для дітей. У нашій добірці декілька зразків художніх творів як всесвітньо відомих так і українських авторів.


Галина Пагутяк."Діти"1982. Вік:14+
Головні герої твору - Адась і Євка. Галина Пагутяк наділила персонажів іменами перших людей на землі. З них почалася історія, і вона продовжиться в тих поколіннях, що народилися без війни і любитимуться теж без неї. За описом думок героїв, їхніх вчинків читач часом забуває, що дія відбувається у воєнний час. І сама війна у повісті справді "тиха". Немає атак, вибухів, пострілів та смертей від куль. Але руйнівна дія цієї "тихої" війни так само повільна: вона поволі висотує з людей силу, а натомість вселяє страх. Війна поступово позбавляє людей спокою,перетворює буття на животіння. Люди втрачають бажання та радість життя так само, як квіти втрачають свій запах під час переробки на парфуми. Але війна не вбила найціннішого у душах Адася і Євки - дитячого, природнього бажання жити, не заганяючи свою душу в страх. Перед читачем постає світ, закроєний суто на індивідуальностях героїв. Не знайдемо в згаданому творі програмових мотивів "визвольної війни", образу "радянського солдата визволителя".
Це справжнє глибоке мислення, витончене сприйняття світу.


Любов Пономаренко."Гер переможений" 2017. Вік:14+
Новела "Гер переможений" спонукає до роздумів. Добра людина завжди залишає слід у серцях чи спогадах про себе. Загальнолюдська ідея гуманізму й толорантності. Війна - жорстока річ. Від неї постраждали мільйони людей. Причому не лише ті, що захищалися, а й ті, що нападали. Головний герой військовополонений Фрідріх, котрий, як і багато інших його співвідчизників, працює на будовах, відновлює зруйноване під час війни українське місто. В оповіданні німців жодног разу не зображено як злочинців, загарбників, навіть солдатів. Про них йдеться лише як про "полонених", які постають тут  не вандалами руйнівниками, а й будівничими творцями нового світу. "Сповіддю" своєї героїні Любов Пономаренко відтворюють картини воєнних, повоєнних подій з точки зору "дитячої психології", однак кожна авторка робить по-своєму майстерно, психологічно вправно, духовно виражено.


Марцін Щигельський. «Ковчег часу»
«Урбіно», 2016. Вік: 9+
Сучасний польський письменник М. Щигельський збирав матеріал про варшавське гетто понад шість років. Варшава. Рафалові дев’ять років і він живе в гетто. Хлопчик не ходить до школи, а сусіди довкола постійно змінюються, тому друзів у Рафала теж немає. Дідусь, який ним опікується, мусить заробляти гроші на прожиття, і його цілими днями не буває вдома. Найчастіше Рафал залишається сам. Проте в нього є книжки й бібліотека – єдине місце в гетто, куди дідусь дозволяє йому ходити самому. Якось бібліотекарка дає йому книжку Герберта Веллса «Машина часу». Відтоді життя Рафала цілковито змінюється. Починається його велика й небезпечна Пригода...



Маркус Зузак. «Крадійка книжок»
КСД, 2016. Вік: 14+
Болючі спогади своїх батьків-емігрантів про такі несумісні речі, як дитинство, війна й Голокост, сучасний австралійський письменник Маркус Зузак поклав в основу історії про маленьку дівчинку Лізель Мемінґер, яка в страшні роки Другої світової, навчившись читати за посібником гробаря, збагнула силу Слів і, втративши все інше, вижила - завдяки лише цій силі.  Лізель вимушено оселяється в прийомних батьків у простій німецькій родині. На вулиці 1939 рік, і справи стають зовсім моторошними. Ті, хто не виказує захвату політикою Гітлера, наражаються на небезпеку.



Ентоні Дорр. «Все те незриме світло»КСД, 2015. Вік: 14+
"Приголомшлива історія, що надихає... Дорр розповідає історію, яку не можна пропустити, бо вона стає свідченням рятівної сили наших мрій, які дозволяють нам пережити навіть найдовшу ніч." Бестселер від лауреата престижних літературних премій! Захоплива та зворушлива історія сліпої французської дівчинки і боязкого німецького хлопчика, які під час Другої світової намагаються, хто як може, вижити у круговерті війни, не втратити здатність любити і врятувати найдорожчих людей... Це книга про кохання і смерть, про те, що з нами робить війна, і про те, що невидиме світло переможе навіть найбезнадійнішу темряву.


Крістіне Нестлінгер. Летіть, хрущі! – Київ, «Веселка» 2005. Вік: 9+
Летіть, хрущі” – це автобіографічна повість про те, як навесні 1945 року до Відня заходять радянські війська. Вона тоді була маленькою дівчинкою. Її батько служив у німецькій армії. Цікаво порівняти ці дві книжки — Голявкіна і Нестлінгер, бо одна написана від імені радянської дитини, а інша – від імені доньки німецького солдата. Але у жодній з двох оповідей немає ненависті, дитячий світ наповнений теплом, гумором. 






Тірца Атар. «Від війни плачуть»
Видавництво Старого Лева, 2015.
 Вік: 6+
Ці вірші написала ізраїльська поетеса Тірца Атар - дуже особлива, тонка і вразлива натура. Колись давно написала, в середині 70-х. І не про наші, звісно, реалії - а про їхні, бо там війна вже так давно вросла в звичайне життя людей. Аж моторошно, які ці вірші - від імені семирічної єврейської дівчинки - суголосні з нашою реальністю. Їх переклала з івриту Аня Хромова, а Катерина Садовщук створила ілюстрації. І вірші, і малюнки пронизують. «Від війни плачуть» - так називається ця невеличка книжка. Так, від війни плачуть. Це, здається, найточніше визначення того, що таке війна.


«Листи на війну»
«Братське», 2015. Вік: 6+
Листи на війну. Діти пишуть солдатам.
У книжці зібрано листи, написані українськими дітьми до солдатів у війні на Сході України. Видан­ня українською та англійською мовами стане посередником у діалозі між юними й дорослими читача­ми на теми миру, свободи, соціальної справедливості. Сподіваємося, книжка зацікавить усіх небайду­жих, адже вона акцентує увагу на найважливіших емоціях і цінностях людства. Спробу фіксації листів на війну здійснило видавництво «Братське» в межах проекту «Крок уперед: глобалізуємося разом із українсько-англійськими книжками-картинками», ініційованого письменницею та дослідницею дитячої літератури Оксаною Лущевською. 


Наталя Нагорна 
"Повернутися з війни" 
ДІПА 2018. Вік: 14+
Ця книжка насправді ж не про війну. Війна лише випадковість для цих людей, тло їхніх подій.   Коли ми випадково зрозуміли як боляче чекати, як нестерпно любити та як складно овернутися з війни. Адже ніхто не повернувся з війни таким, як був. І жодна книжка не пояснить нам, чому тримати автомат іноді легше, аніж тримати в руках телефон, який не відповідає. Адже солдатам розказують, як воювати, але чомусь не пишуть, як припинити та жити далі. Без примар, спогадів та нічних жахіть. Ця книга з'явилася на світ, бо ми не маємо права на відчай.

Романа Романишин, Андрій Лесів. Війна що змінила Рондо. 
2015. Вік: 5+
Спецвідзнака Bologna Ragazzi Award 2015 - одного із найпрестижніших і найвідоміших конкурсів дитячої книжки у світі.
 Це книга про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає шрами. Та якщо спільно збудувати машину світла і навчитися співати попри все, тоді навіть найтендітніші істоти зможуть вистояти й перемогти. Ця книга – це привід для вдумливої розмови з дітьми (або й зі собою) про те, що діється нині в країні чи й деінде у світі, у форматі чарівної історії, яка 
завжди залишає місце для надії та оптимізму.

https://starylev.com.ua/











Немає коментарів:

Дописати коментар