вівторок, 9 березня 2021 р.

Вічне слово Кобзаря. Тарас Григорович Шевченко (25 лютого (9 березня) 1814 - 26 лютого (10 березня) 1861 року)...

 

    Тара́с Григо́рович Шевче́нко — український письменник, класик української літератури, мислитель, художник. Національний герой і символ України. 
  Братчик Кирило-Мефодіївського братства. Академік Імператорської академії мистецтв. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими. Країна вяткує День народження Т. Г. Шевченка.  
    Народився Кобзар в сім'ї селянина 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 року в селі Моринці на Черкащині. Рано залишився сиротою. Грамоти навчився у дяка. У 14 років його взяли "козачком" до двору поміщика П.Енгельгарда, з яким переїхав спочатку до Вільно, а потім - до Петербурга. У 1832 р. Шевченка віддали "у науку" до художника В.Ширяєва. У 1838 році за пiдтримкиК.Брюллова, 
В. Жуковського, О. Венеціанова, М. Вєльгорського, Є. Гребінки, І. Сошенка та інших Шевченка викупили з кріпацтва. Дуже детально висвітила в книзі "Тарасові шляхи" Оксана Іваненко і цьогоріч - ця книга ювіляр, 60 років. 
 Центральна дитяча бібліотека підготувала  інформаційний калейдолскоп по цій книзі, а також книжкову виставку на тему "Вічне слово Кобзаря".
   
Це був великий народний поет і мислитель, невичерпним джерелом його сюжетів було життя трудового народу. У 1857 році зусиллями друзів Т. Шевченка повернули з заслання й у 1858 році він прибув до Москви, потім до Петербурга. У 1859 році приїхав в Україну, але перебував під наглядом поліції. Йому заборонили постійно проживати в Україні і зобов'язали переїхати до столиці. Десятирічне заслання, хвороби призвели до передчасної смерті
Т. Шевченка 26 лютого (за новим стилем 10 березня) 1861 року. Поховали його спочатку на Смоленському цвинтарі у Петербурзi, у травні 1861 року прах перевезли на Чернечу (тепер Тарасову) гору поблизу Канева. Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста.
В біблотеці оформлена книжкова виставка
"Вічне слово Кобзаря".
         
Нація має ким гордитися! Найактивніші читачі Центральної дитячої бібліотеки  дикламують вірші Тараса Григоровича Шевченка
                                                       Артем Чамбул 3- А клас 
 
                                                             Сисак Ірина 3-А клас
 


Сисак Діана 4 роки.


Федчук Захар 3-А клас


Гукалюк Станіслав 3-А клас


Михайлюк Наталя 3- А клас


Спасюк Валерія 3-А клас

Немає коментарів:

Дописати коментар