четвер, 11 березня 2021 р.

«Це зробила вона»

 Відео-прем’єра  книги

120 талановитих авторів. 50 історій успіху українських жінок. Це перша ілюстрована книга про видатних українок. Їхні історії захоплюють, їхній внесок вражає, їх приклад надихає.

Ви побачите справжню роль українських жінок в науці, політиці, культурі України. Пліч-о-пліч з чоловіками вони творили нову Україну. Пліч-о-пліч з чоловіками вони йшли до своєї мети. «Це зробила вона». Це зможете зробити і ви.
1. Ольга. Правителька Русі (рік народження невідомий – 11 липня 969). Ілюстрація: Віталіна Лопухіна, текст: Ганна Улара.
Княгиня – політикиня, пербуваючи в Константинополі охрестилася. Її внук князь Володимир охрестив Русь.
2. Анна Ярославна. Королева Франції (близько 1030-після 1075). Ілюстрація: Павло Півень, текст: Марія Хіміч.
Анна була єдиною жінкою, якій писав листи Папа Римський Миколай Другий. Він шанобливо відзивався про її розум і мудрість. У Франції зберігся документ, підписаний Анною кирилицею «Анна Королева».
3. Євпраксія Мстиславівна. Лікарка (роки життя невідомі, 12ст.). Ілюстрація: Мар’яна Микитюк, текст – Валентина Захабура.
Дочка київського князя Мстислава, одружена за братом імператора Візантії Олексієм Комніним. У Константинополі її назвали Євпраксією, тобто Щастям. Вивчала медицину, лікувала простих людей і написала трактат «Мазі».
4. Турхан Хатітже, правителька Османської імперії (рік народження невідомий – 5 липня 1683 року) Ілюстрації: Юлія Твєрітіна, текст: Маша Сердюк.
Жінка, яка керувала цілою імперією. Стала найвпливовішою людиною в державі Османів, правила державою, поки її син Мехмед досяг повноліття. Завдяки їй Османська держава зміцніла й знову стала однією однією з найсильніших держав світу.
5. Пелагея Литвинова-Бартош. Етнографиня (15 жовтня 1833-21 вересня1904).
Зберігала візерунки вишиванок і писанок, записувала пісні і звичаї. Стала авторкою книжок, членкинею Паризького антропологічного товариства і Наукового товариства імені Шевченка.
6. Марія Раєвська-Іванова. Художниця (1840-1912).
Написала підручник з навчання живопису. її «Абетку малювання для сімї та школи» використовували у гімназіях.
7. Марія Заньковецька. Акторка (4 серпня 1854 - 4 жовтня 1934).
Присвятила себе українському театру. Вона зіграла понад тридцять ролей – перважно трагічні жіночі образи. Для неї писали видатні драматурги Кропивницький і Старицький, Іван Карпенко-Карий, Панас Мирний, Борис Грінченко. Грою Марії захоплювалися в літературно- мистецькому середовищі.
8. Наталія Кобринська. Письменниця (8 червня 1851 – 22 січня 1920). Ілюстрації: Анна Іваненко, текст: Маркіян Камиш.
Перша з українок, яка виступила публічно за права жінок. Жінок-письменниць тоді було мало, вирішила стати на цю стежку. Писала про жіночу гідність і тим самим випередила свій час.
9. Ольга Кобилянська. Письменниця (27 листопада 1863 – 21 березня 1942). Ілюстрація: Олена Сметана, текст: Ірина Словінська.
Напевно, історія про вибір – найважливіша історія про Ольгу Кобилянськ. Вибір мови. Вибір власного стилю. Вибір оточення. Вибір відірватися від традицій і оточення та написати про щось цілком нове.
10. Соломія Крушельницька. Співачка (23 вересня 1872 – 16 листопада 1952). Ілюстрація: Світлана Балух, текст – Галина Вдовиченко.
Соловейко Галичини. Жінка з унікальним голосом і унікальним характером. У репертуарі Крушельницької було шістдесят оперних партій, безліч українських пісень.
11. Олександра Екстер. Художниця (18 січня 1882-17 березня 1949). Ілюстрація: Анна Данчишин, текст: Остап Сливинський.
Без неї важко уявити мистецтво 20 століття. Вона не просто малювала, створювала костюми й дивовижні візерунки. Олександра винайшла кілька речей, які й досі використовують художники та люди театру у всьому світі. Вона наповнила барвами українську вишивку, посуду, килими. Під її впливом художники почали малювати яскравіше.
12. Наталя Полонська-Василенко. Історикиня (12 лютого 1884-8 липня 1973). Ілюстрація: Наталія Кащак, текст: Олена Максименко.
За часів Радянського Союзу з правом голосу було сутожно так само як і за Російської імперії. Вона любила історію і понад усе – історію Запорожжя, Південної України. Про це свідчать її книжки, більше двохсот наукових праць.
13. Зінаїда Серебрякова. Художниця (12 грудня 1884-19 вересня 1967). Ілюстрація: Ольга Гаврилова, текст: Оксана Лущевська.
Часом нам нудно і задля розваги вигадуємо щось цікаве. І іноді це робить нас знаменитими. Так було із Зінаїдою Серебряковою. Вона нудилася, очікуючи на важливе побачення, і намалювала свій автопортрет. Саме його вважають картиною, яка прославила цю неповторну художницю.
14. Катерина Десницька. Принцеса Сіаму (9 травня 1886 року – 3 січня 1960). Ілюстрація: Христини Лука щук, текст: Юлія Стахівська.
Таке незвичне життя прожила українка родом з Волині. Не кожній випадає стати принцесою, побувати на всіх континентах і рятувати людей.
15. Наталена Королева. Письменниця (3 березня 1888 – 1 липня 1966). Ілюстрація: Інна Черняк, текст: Христя Вегринюк. Свого часу письменницю забули, перестали читати. І лише віднедавна її ім’я відкрили наново в українській літературі, де авторка нарешті посіла гідне місце. Народилася Наталена Королева в одній країні, жила в різних куточках світу, але обрала для себе батьківщину іншу, де перебувала найменше. Обрала її мову рідною. Хоча знала про цю країну із письмових джерел і розповіді бабусі. Це – Україна.
16. Ольга Басараб. Розвідниця (1 вересня 1889-12 лютого 1924). Ілюстрація: Аграфка, текст: Світлана Олешко.
Була санітаркою, бухгалтеркою, секретаркою, дипломаткою, розвідницею. Її вбили у віці 34 роки. Зараз ми би її назвали активісткою і волонтеркою.
17.Еллен Спарроу. Біологогиня (5 червня 1891-13 листопада 1970). Ілюстрація: Іван Сулима, текст: Валентина Вздульська.
Професорка, зналася на бактеріях як ніхто. І була «королевою мікроскопа».
18. Олена Степанівна. Військова (7 грудня 1892-11 липня 1963). Ілюстрація: Дарина Пащенко, текст: Наталка Сняданко.
У складі австро-угорської армії формувалися українські загони Січових стрільців. Олена ввійшла в військовий жіночий підрозділ. Легендарна хорунжі Степанівна. Про її хоробрість писали газети всього світу.
19. Віра Холодна. Акторка (5 серпня 1893-16 лютого 1919). Ілюстрація: Ольга Смирнова, текст: Катерина Калитко.
Перше кіно було «німим» - актори не говорили, лише розігрували сцени з виразною мімікою і жестикуляцією. Віра холодна зіграла понад сорока головних ролях у фільмах різних режисерів.
20. Катерина Білокур. Художниця (7 грудня 1900 – 10 червня 1961). Ілюстраця: Ольга Дегтярьова, текст: Олена Степаненко.
Кажуть, Павло Пікассо був у захваті від її малярства. Якби він знав у яких злиднях і горі писалися ці квіти. По її лишилося 120 картин, їх виставляють у країнах Європи, Азії, Америки.
21. Антоніна Приходько. Фізикиня (26 квітня 1906 року – 20 вересня 1995). Ілюстрація: Надія Кушнір, текст: Ірина Вікірчак.
Заслужено стала в ряд із найважливішими фізиками світу. «Спектроскопія» - так називається розділ фізики, якому вона присвятила свою працю.
22. Софія Яблонська. Репортерка (15 травня 1907-4 лютого 1971). Ілюстрація: Оксана Була, текст: Анна Хромова.
Вона марила кіномистецтвом, фотографією і подорожами. Знімала відверті кінорепортажі – для європейських глядачів. Її подорожні нотатки виходили друком у галицьких часописах.
23.Олена Теліга. Письменниця (21 липня 1906 – 21 лютого 1942). Ілюстрація: Альоша жук, текст: Отар Довженко.
Ця мужня жінка принесла себе в жертву національній ідеї. Оленині вірші оголошено геніальними, а саму її – новою Лесею Українкою, збитою на зльоті.
24. Анна Стерн. Акторка (3 грудня 1903 – 12 листопада 1993). Ілюстрація: Марта Кошулинська, текст: Євгенія Несторович.
У Німецьких фільмах вона була неперевершеною.. Для світу вона залишилась незапаленою зіркою великого кінематографу.
25. Марія Бек. Правчиня (29 лютого 1908 року – 30 січня 2005). Ілюстрація: Олексій Пильов, текст: Лариса Денисенко. У середовищі правників про неї казали, що її мізинчик має більше розуму, ніж дехто має в голові. А в її серці було багато любові й бажання зробити світ справедливішим. Марія Бек уперше призначила в Раду опікунів чорношкіру жінку, переймалася рівним ставленням до жінок, створювала українські школи в США.
26. Марія Приймаченко. Художниця (12 січня 1912 року-18 серпня 1997). Ілюстрація: Аліна Пластиліні на, текст: Татуся Бо.
Стиль, в якому малювала художниця називається «примітивізм». Але, якщо більше дивитися, – то поринаєш у чарівний світ казки, дива й дитинства.
27.Єлизавета Шахутіні. Авіоконструкторка (22 грудня 1911-27 жовтня 2011). Ілюстрація: Олександра Промська, текст: Ярослава Литвин.
Єлизавета зробила відкриття – літак старішає не від налітаних годин, а від кількості злетів і посадок. Все як у долі людей: є злети і падіння.
28. Євгенія Маринченко. Архітекторка ( 12 березня 1916-15 червня 1999). Ілюстрація: Олена Голубятнікова, текст: Ольга Опанасенко.
Палац «Україна» в Києві став окрасою міста завдяки архітекторці Євгенії Маринченко. Вона добре знала і любила Київ, старалася відновити пустки на місці зруйнованих храмів. Вона ще встигла побачити відновлений Михайлівський собор.
29. Софія Каррафа-Корбут. Художниця (23 серпня-29 листопада 1996).
Ілюстрація: Наталія Сойко, текст: Петро Яценко.
Відома художник-ілюстратор книжок. В кожній бібліотеці можна знайти в книжках її ілюстрації» Лис Микита, Лісова Мавка, сувенірний «Кобзар»…
30. Параска Плитка-Горицвіт. Мисткиня (1 березня 1927– 16 квітня 1998). Ілюстрації: Андріана Чуніс, текст: Андрій Туликов.
Знаменита гуцулка Параска. Колись їй туристи подарували фотоапарат, яким вона зробила багато знімків. Сворювала рукописні книжки з власними ілюстраціями. Писала філософські твори з життя гуцулів.
31. Стефанія Шабатура. Мисткиня (5 листопада 1938-17 грудня 2014). Ілюстрація: Катерина Манько, текст: Олена Герасим’юк.
Українці повинні пройти свою дорогу і зіграти власну роль у долі нашої держави. Така була Стефанія Шабатура. Народилася в селі Івано-Золоте на Тернопільщині і стала килимаркою: придумувала і ткала гобелени. Свій талант втілювала і у мистецтві і у промисловості. . Її обвинуватили в антирадянській агітації і вона була ув’язнена і відсиділа в таборах. І не зломилася.
!!!! і ще багато інформації про українських жінок читайте в цій чудовій книзі

Немає коментарів:

Дописати коментар