понеділок, 22 березня 2021 р.

День Землі

День Землі і 50 років з часу проголошення дати: година цікавих повідомлень.

20 березня було обрано і офіційно затверджено в 1971 році ООН для Дня Землі саме тому, що на цей час випадає день весняного рівнодення, коли змінюється біологічний ритм планети, і вона переходить на новий виток свого розвитку, коли відбувається пробудження природи і її оновлення.
Палеонтологія - це цікаво!
Підготовлена презентація "Від зіркового пилу до живої планети" познайомить вас з чудовою📖 книжкою Валентини Вздульської "Українські диковиська." Нашій планеті вже багато років, клімат постійно мінявся. Хочете знати які тварини жили колись на території України?
Найкраще рештки вимерлих істот «проявляються» на облицювальних плитах – тут вони відшліфовані, а часом і відполіровані. 
Доісторичні монстри в долині Збруча
Мушлі Сарматського моря

Міська брама Сатанова 


У селищі Сатанів, що на Хмельниччині, за якийсь десяток метрів від Збруча височіє башта середньовічної міської брами. Звели її ще в XV столітті, а у середині XVІ-го трохи перебудували. В її каменях і є ці "українські диковиська."

Враховуючи, що Сатанів лежить у самому серці Товтр-Медоборів,  маємо «виставку» мешканців давнього Сарматського моря. Нагадаємо: Товтрський кряж – це сукупність колишніх рифових утворень біологічного походження бар'єрного характеру Сарматського мілководного міоценового моря, що котило тут свої хвилі 14–10,5 млн років тому.

Сатанів лежить на дні лагуни Сарматського моря.


Як виявилося, майже кожна третя каменюка тут містить хоч якусь скам’янілість, а деякі лише з них складаються. Один блок взагалі вартий того, аби бути виставленим у найпрестижнішому палеонтологічному музеї.

Більше читати про «архітектурні скам’янілості» Товтр-Медоборів тут

Екземпляри, яким 580 млн років

 Колекціонер-палеонтолог знайшов на Тернопільщині зуби динозаврів та крокодилів, яким мільйони років і читати тут


Немає коментарів:

Дописати коментар