четвер, 25 березня 2021 р.

Веранда читацька: "Мандрівка часом"


Олександр Гаврош - відомий сучасний український дитячий письменник. 26 березня  будемо святкувати  ювілей  - 50 років від дня народження. Письменник  відомий своїми дитячими книжками про Івана Силу та розбійника Пинтю, які вже витримали кілька перевидань в різних видавництвах. Тепер, схоже, він розпочинає новий цикл дитячої прози: на цей раз, поєднавши історію і сучасність.

Знайомтесь: авторська серія «Машина часу»

Ідея книжок -  розповісти дітям цікаво і несподівано про відомі українські музеї та знакові особистості. Книжкова серія в бібліотеці від Українського інституту книги.

 У першій повісті "Музей пригод" йдеться про початок переломного для України сімнадцятого століття та музей книги, розташований на території Києво-Печерської Лаври.

Уявіть собі - героям повісті вдалося знайти загадковий     портал переміщення у часі: він  - у недавно виявленій потайній музейній кімнаті, куди вирішив потрапити  письменник-початківець Мирон Клаповух. Там є дивне  крісло-гойдалка, якщо на нього сісти і розкрутитися, то... опинишся у XVII столітті. На героїв чекають дивовижні пригоди і знайомство з мешканцями Києво-Печерської лаври тих часів. Звичайно, Мирон подорожував не сам, а з юною беригинею Музею раритетів  - Яною Приймак і Романом Лук*яновичем - директором музею. Чи повернуться герої книжки у сьогодення? Дізнаєтеся, прочитавши цю книжку.

Знай більше! Познайомся з Києво-Печерською лаврою.

«Книга-мандрівка. Україна» — перший український мультсеріал, заснований на реальних подіях і нереальних пригодах.

Чи знаєте ви, навіщо у бібліотеках з давніх-давен заводили котиків? З цілком практичною метою: ті мали ловити мишей, які псували книги. У Києво-Печерській лаврі була не тільки бібліотека, а й скрипторій, тобто переписувальня, а пізніше ще й друкарня. Це вам розповість кіт Афанасій, він сам книжник, ну або по-сучасному — блогер.

Друга книга у серії "Машина часу" Олександра Гавроша - "Врятувати Тараса Шевченка". Повість для середнього шкільного віку і  є продовженням «Музею пригод». Письменник хотів розповісти сучасним дітям про життя Тараса Шевченка нестандартно. Адже хрестоматійний виклад вони отримують у школі. А в цій книжці мають змогу взяти участь у своєрідному літературному квесті, що дасть змогу краще пізнати київський період Тараса Шевченка. Хоча повість пригодницька, але містить чимало пізнавального матеріалу про геніального поета і художника, його оточення та Київ 1847 року. Цього разу діти познайомляться музеєм Тараса Шевченка в Києві і через вже знайоме крісло-гойдалку потраплять у загадковий портал перміщення у часі відправлятьвся в Київ у XIX століття. Познайомляться з Афанасьєвим, який згодом стане істориком Олександром Афанасьєвим-Чужбинським, поспілкуються з самим Великим Кобзарем. 

Знай більше!

Третя  книга у серії "Машина часу" Олександра Гавроша - "Героїчні канікули."
Автор звертається до подій Карпатської України. Тут і далі  йдеться про мандрівки в часі працівників київського музею раритетів – директора Романа Попадинця, його сина-школяра Яся та молодої завідувачки фондів Яни Приймак. Цього разу невтомні дослідники вирушають у закарпатське місто Хуст, де здійснюють подорож у березень-1939, коли там була Карпатська Україна.
Як же здивувався Ясь побачивши у Хустському краєзнавчому музеї знайоме крісло-гойдалку - загадковий портал у переміщенні часу. Цього разу він опинеться у Хусті, тільки  в 1939 і познайомиться зі своєю прабабцею Марічкою, тоді 18-річною дівчиною, і таки дізнався як загинув його прадід - січовик іван Лазорик.

Письменник Олександр Гаврош про Карпатську Україну.

Знай більше! Саунтрек до фільму Тараса Химича "Срібна земля"






Немає коментарів:

Дописати коментар