четвер, 14 квітня 2022 р.

Дуже Старий Замок

 


Старий замок 💙💛або Тернопільський замок - фортифікаційна споруда в місті ☝Тернополі в Україні, пам*ятка  архітектури національного значення.

Розташований у середмісті на високому східному березі Тернопільського ставу.


З 1540р. прийнято рахувати літочислення міста Тернополя.

На сьогоднішній день Тернопільський замок є найдавнішою частково збереженою спорудою міста.



Два нижні цокольні яруси з бійницями з боку ставу, перший наземний ярус з боку Майдану Волі а також фрагменти верхніх ярусів є залишками від первісної споруди замку, збудованої у 1540-1548рр. Зведений над цокольним ярусом сучасний триповерховий центральний об*єм будівлі з двохилим дахом і фронтонними завершеннями, а також два симетричні двоповерхові флігелі з північного та південного боків - результат перебудови кінця 13 поч. 19ст.

Коли замок втратив своє оборонне значенння - то був перебудований у палац. Тому первісний вигляд замку повністю втрачений.


Спорудження Тернопільського замку відбулося за період Тарновських (1540-1567рр.)

15 квітня 1540р. король Польщі Сигізмунд І (1467-1548) привілеєм "Locatio oppidi Tarnopole" передав краківському каштеляну, великому гетьману коронному Яну Амору Тарновському (1488-1561) місцевість у Теребовлянському повіті, під будівництво укріпленого замку для захисту південно-східних рубежів польської держави від татарських набігів.



Краєзнавчий екскурс ми написали за мотивами киги: Дуже Старий Замок: історико-архітектурне дослідження та теоретична реконструкція/ серія "Дитинство Тернополя"/ уклав Тарас Циклиняк.- Тернопіль, вид-во "Крок", 2019.

Немає коментарів:

Дописати коментар